BVB a deschis sedinta in crestere usoara, iar actiunile Oltchim s-au apreciat cu 15%

Joi, 23 August 2012, ora 11:00
1134 citiri
BVB a deschis sedinta in crestere usoara, iar actiunile Oltchim s-au apreciat cu 15%

Bursa de la Bucuresti a crescut cu 0,46% la deschiderea sedintei, intr-o piata in care titlurile Oltchim (OLT) au crescut cu aproape 15%, dupa ce seful OPSPI, Remus Vulpescu, a declarat ca institutia va solicita renuntarea la conversia creantelor AVAS in actiuni la combinat.

Varianta alternativa identificata de OPSPI cu privire la procesul de privatizare al Oltchim presupune renuntarea la conversia in actiuni a creantei AVAS si vanzarea acestora la pachet cu datoriile catre Electrica, in valoare cumulata de circa 400 milioane euro, impreuna cu pachetul de 54% din actiunile Oltchim.

Anuntul Oltchim a dus la o volatilitate ridicata a actiunilor, acestea coborand in trei zile cu aproape 39%, pentru ca apoi sa revina pe crestere accelerata si ca urce cu 44% in urmatoarele trei sedinte. Volatilitatea s-a redus miercuri, pentru ca apoi sa revina in crestere inca din primele clipe ale sedintei de joi, cand au sarit cu 15%.

La ora 10.16, titlurile Oltchim erau in crestere cu 14,69%, la 0,8355 lei, si consemnau primul rulaj din piata, de 108.000 de lei.

Spre deosebire de investitorii care au vizat actiunile combinatului chimic, restul jucatorilor au fost linistiti si au plasat ordine la preturi apropiate de ultimele cotatii de miercuri si pentru volume reduse. In primele minute au fost realizate transferuri cu actiuni emise doar de 19 din cele 82 de companii listate pe primele trei categorii si la sectiunea titlurilor internationale.

Operatiunile au cumulat 321.000 de lei (71.000 de euro), valoare cu 18% sub rulajul de la debutul sedintei precedente, de 390.000 de lei (87.000 de euro).

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a avansat cu 0,15%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, a urcat cu 0,27%. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

La ora mentionata, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), era in crestere cu 0,82%.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a avansat cu 0,15%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu doar 0,12% peste inchiderea de miercuri.

Bursele vest-europene au deschis in crestere cu pana la 0,9%, sustinute de asteptarile investitorilor ca bancile centrale din SUA si China sa ia masuri pentru stimularea economiilor.

#BVB deschidere sedinta joi, #sedinta BVB joi, #evolutie titluri BVB joi, #actiuni Oltchim BVB , #Tranzactii bursiere