BVB a deschis sedinta de vineri in crestere

Vineri, 17 August 2012, ora 09:50
1084 citiri
BVB a deschis sedinta de vineri in crestere

Bursa a deschis sedinta in crestere usoara, cu 0,21%, intr-o piata cu rulaj redus si in care actiunile Oltchim (OLT) au continuat sa avanseze, cu 8,6%, dupa ce joi au urcat cu 15%, recuperand o parte din corectia din sesiunile precedente.

Actiunile Oltchim au urcat cu 15%, pe o bursa in crestere usoara

Cresterea actiunilor Oltchim a survenit dupa trei sedinte in care cotatia a scazut cu aproape 39%, dupa anuntul privind privatizarea combinatului.

Privatizarea Oltchim, programata in septembrie. Metoda de licitare s-a schimbat

Dupa primele zece minute ale sedintei de vineri actiunile combinatului erau cotate la 0,65 lei, iar operatiunile insumau 42.000 de lei.

Dupa primele zece minute de tranzactionare, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in stagnare, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, avansa cu numai 0,13%. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Evolutia celor doi indici era partial franata de actiunile Bancii Transilvania (TLV), care au scazut cu 1,1%, corectandu-se usor dupa ce joi au incheiat in urcare cu 6%.

La ora 10.10, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), avansa cu 0,48%.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a crescut usor, cu 0,48%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu doar 0,08% sub inchiderea de joi.

Titlurile Fondului Proprietatea, care de regula sunt cele mai lichide din piata, au consemnat un rulaj de doar 6.000 de lei, rezultat in urma a patru transferuri. Pretul a crescut usor, cu 0,28%, la 0,5295 lei.

Actiunile SIF Transilvania (SIF3) au fost cele mai transferate din piata, cu operatiuni de 220.000 de lei, iar cotatia a avansat cu 1,53%, la 0,532 lei.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de doar 478.000 de lei (106.000 de euro).

Bursele vest-europene au debutat in crestere usoara, cu pana la 0,2%, dupa ce cancelarul german Angela Merkel a afirmat ca tara sa va "este pe aceeasi lungime de unda" cu Banca Centrala Europeana (BCE) in privinta abordarii apararii euro.

Presedintele BCE Draghi a anuntat, la inceputul lunii august, ca institutia ar putea cumpara obligatiuni ale statelor cu probleme ale costurilor de imprumut, precum Spania si Italia, insa doar in schimbul unor conditii stricte si doar daca guvernele statelor din zona euro actioneaza primele, prin achizitia de obligatiuni prin intermediul fondurilor de ajutor.

BCE si soarta UE. Ce declaratii a facut Mario Draghi

#BVB deschidere sedinta vineri, #indici BVB vineri, #evolutie BVB vineri, #actiuni Oltchim BVB , #Tranzactii bursiere