Evolutie burse, 5 septembrie: BVB a scazut cu 0,37%

Miercuri, 05 Septembrie 2012, ora 10:52
1396 citiri
Evolutie burse, 5 septembrie: BVB a scazut cu 0,37%

Bursa de la Bucuresti a deschis sesiunea de miercuri in stagnare, pe o lichiditate in usoara crestere, la 100.000 euro, dar a scazut usor in prima parte a sedintei, intr-o piata apatica si unde trei deal-uri cu 0,3% din actiunile BRD-Groupe Societe Generale (BRD) au asigurat 90% din lichiditate. La inchidere, Bursa a scazut cu 0,37%.

Ora 17.25

Bursa de la Bucuresti a scazut cu 0,37%, intr-o piata in care trei deal-uri cu 0,3% din actiunile BRD (BRD) si o tranzactie negociata cu titluri OMV Petrom (SNP) au asigurat 78% din lichiditatea de aproape 35 milioane lei.

Cele mai multe actiuni au inregistrat variatii reduse inca din primele minute, iar volumele de tranzactionare au fost reduse in majoritatea cazurilor, in conditiile in care cei mai multi investitori au continuat sa adopte pozitii de asteptare.

"Chiar daca pe plan local apatia investitorilor este determinata in mare masura factorilor interni, precum situatia politica incerta si problemele economice, cu siguranta situatia actuala este influentata si de semnalele transmise de catre pietele internationale. Astfel, investitorii locali continua sa fie precauti, ei preferand mai degraba sa astepte confirmarea tendintei pietei decat sa anticipeze miscarea acesteia. Din aceasta cauza, piata locala parca este intr-o perioada de vacanta si singurele miscari care atrag atentia sunt dealurile efectuate sporadic", a declarat directorul de tranzactionare al firmei de brokeraj Intercapital Invest, Mihai Muresian.

Tranzactiile de pe piata principala au cumulat doar 7,8 milioane lei (1,7 milioane euro), iar rulajul total de pe piata actiunilor a fost de 34,9 milioane lei (7,7 milioane euro). Lichiditatea a fost asigurata in proportie de 78% de trei deal-uri cu 0,3% din actiunile BRD-Groupe Societe Generale (17,4 milioane lei) si o tranzactie negociata cu 0,044% din titlurile OMV Petrom (9,7 milioane lei).

Rulajul pietei este cu putin sub valoarea de marti, de 36,5 milioane lei (8,1 milioane euro). In sedinta precedenta, lichiditatea a fost sustinuta de un deal cu 2,11% din actiunile Rompetrol Rafinare (RRC), de 29,8 milioane lei (6,6 milioane euro), realizat intre doua companii din grupul Rompetrol.

Tranzactiile negociate cu actiunile BRD-Groupe Societe Generale au fost realizate la 8,25 lei, pret similar ultimei cotatii de marti. Pe piata principala, pretul a incheiat tot la 8,2 lei, pe un rulaj de doar aproape 300.000 de lei.

Deal-ul cu actiunile OMV Petrom a fost efectuat la 0,3847 lei, pret cu numai 0,03% peste inchiderea de marti. Pe piata principala, cotatia a stagnat la 0,3846 lei, pe primul rulaj din piata, de aproape 1,7 milioane lei.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 0,13%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, era in stagnare.

Indicele extins BET-BK a scazut nesemnificativ, cu 0,06%.

Pe de alta parte, indicele BET-FI a avansat cu doar 0,1%.

In acelasi timp, actiunile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,96% sub nivelul de la inchiderea sedintei precedente.

Titlurile Fondului Proprietatea au consemnat al doilea rulaj din piata, de 1,6 milioane lei, iar pretul a scazut cu 0,28%, la 0,526 lei.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 710.000 de lei, valoare cu 6% mai redusa decat lichiditatea de marti, de 752.000 de lei.

Titlurile Albalact (ALBZ) au fost din nou cele mai lichide din piata, cu operatiuni de aproape 200.000 de lei, iar cotatia a avansat cu 1,45%, la 0,14 lei.

"In asteptarea deciziilor Bancii Centrale Europene de joi, parca toate pietele au stat in expectativa. Investitorii sunt in continuare foarte atenti la deciziile care au un impact puternic asupra economiei europene si din aceasta cauza asteapta atat deciziile care vor fi luate de catre BCE, dar in aceeasi masura si decizia Curtii Constitutionale Federale Germane cu privire adoptarea Mecanismului de Stabilitate Financiara. Chiar daca pana acum s-au facut speculatii privind deciziile pe care le vor adopta joi reprezentantii BCE, pietele financiare sunt in continuare optimiste in speranta ca banca va incepe un amplu proces de cumparare de obligatiuni ale statelor europene cu probleme, si, astfel, urmand modelul Fed va reusi sa induca indirect lichiditate in piete. Aceasta stare de asteptare s-a simtit putenic in special in pietele bursiere internationale dar indirect si in piata locala", a mai spus brokerul.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene evoluau incert si inregistrau variatii de pana la 0,3%

Ora 13.15

Piata a fluctuat nesemnificativ in prima ora, iar apoi s-a stabilizat pe scadere usoara. Punctul minim al indicelui general BET-C a fost atins in jurul orei 11:40, cand piata era cu 0,31% sub inchiderea de marti.

Ulterior, cotatiile au revenit aproape de inchiderea de marti.

Astfel, la ora 13:00, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere nesemnificativa, cu 0,08%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, era in stagnare. BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), era in scadere foarte usoara, cu 0,06%.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborat cu doar 0,14%.

In acelasi timp, actiunile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,98% sub nivelul de la inchiderea sedintei precedente.

La fel ca in precedentele sedinte, volumele de actiuni tranzactionate pe piata principala au fost reduse, operatiunile cumuland doar 1,9 milioane lei (434.000 de euro).

Rulajul pietei a fost salvat de trei deal-uri cu 0,3% din actiunile BRD-Groupe Societe Generale, in valoare de 17,4 milioane lei (3,8 milioane euro). Astfel, lichiditatea pietei actiunilor a urcat la 19,3 milioane lei (4,3 milioane euro), valoare de aproape opt ori peste rulajul din prima parte a sedintei precedente, de doar 2,5 milioane lei (573.000 de euro).

Tranzactiile negociate cu actiunile BRD-Groupe Societe Generale au fost realizate la 8,25 lei, pret similar ultimei cotatii de marti. Pe piata principala, pretul a scazut cu 0,61%, la 8,2 lei, pe un rulaj de doar 5.000 de lei.

Titlurile Fondului Proprietatea au continuat sa fie cele mai tranzactionate din piata principala, cu operatiuni de 748.000 de lei, iar cotatia a avansat cu 0,38%, la 0,5295 lei.

La mijlocul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene avansau cu pana la 0,8%, investitorii asteptand sedinta de joi a Consiliului Guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE), dupa mai multe rapoarte care indica incetinirea cresterii economice in SUA, China si Australia.

Presedintele BCE, Mario Draghi, a declarat marti ca mandatul institutiei impune interventia pe pietele de obligatiuni pentru a asigura supravietuirea monedei euro.

Consiliul Guvernatorilor BCE se va intruni joi pentru a decide asupra planului prezentat de Draghi privind achizitiile de obligatiuni suverane ale statelor aflate in dificultate.

Ora 10.55

In jurul orei 10.30, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, si indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea, se plasau foarte aproape de nivelul de marti.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), era de asemenea in stagnare.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a urcat cu doar 0,09%.

Sectorul energetic era singurul care afisa o miscare vizibila, indicele BET-NG coborand cu 0,37%.

Bursa de la Bucuresti scazuse marti cu 0,52%, intr-o piata apatica, dar un deal cu 2,11% din actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) a ridicat lichiditatea la 36,5 milioane lei (8,1 milioane euro). Tranzactia a insemnat cea mai mare lichiditate din ultimele saptamani de la Bursa Bucuresti.

Deal-ul a fost realizat la 0,032 lei/actiune, pret similar ultimei cotatii de luni.

Titlurile au fost transferate intre doua companii din grupul Rompetrol, in conditiile in care actiunile libere la tranzactionare pe bursa mai reprezinta doar 0,66% din capitalul social al companiei. The Rompetrol Group si alte companii din grup detin 54,65% din actiunile Rompetrol Rafinare, iar statul detine prin OPSPI 44,69% din titluri.

BVB: Cea mai mare lichiditate din ultimele saptamani, in urma unui deal cu actiuni Rompetrol

Cum au deschis bursele europene sedinta de miercuri

Bursele europene au deschis miercuri in urcare usoara, investitorii asteptand sedinta de joi a Consiliului Guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE), dupa mai multe rapoarte care indica incetinirea cresterii economice in SUA, China si Australia, transmite Bloomberg.

Indicele Stoxx 600 al celor mai importante actiuni europene a deschis in urcare cu 0,1%, dupa ce pietele asiatice, masurate prin indicele MSCI Asia Pacific, au scazut cu 1,2%, potrivit Mediafax.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#BVB sedinta miercuri, #BVB indici miercuri, #BVB deschidere sedinta miercuri, #burse europene miercuri , #Tranzactii bursiere