Brokerii si A"lupta de clasaA"

Miercuri, 24 Mai 2006, ora 09:55
1014 citiri

Asociatia Brokerilor a reusit, in acest an, sa inlature mai multe piedici din activitatea membrilor sai.Prima problema ridicata de brokeri in 2006 s-a referit la modul de impozitare a castigului din tranzactiile bursiere in perioada iunieA-decembrie 2005, precum si pentru perioada ianuarieA-decembrie 2006. In prezent, Asociatia face demersuri pe langa Ministerul Finantelor Publice pentru modificarea impozitului pe castigul de capital la 1%, fata de 16% cat prevede actualul proiect de Cod Fiscal, argumentul fiind ca in multe tari europene exista facilitati fiscale prin care sunt incurajate investitiile la bursa.

Tot mai multi reprezentanti ai brokerilor au reclamat nivelul ridicat al comisioanelor si taxelor percepute de CNVM. Ca urmare, Asociatia Brokerilor a realizat lobby puternic pe langa CNVM si a reusit reducerea comisioane-lor, actiune concretizata prin emiterea de catre CNVM a Regulamentului nr. 7/2006. Un alt sprijin a fost acordat atunci cand CNVM a refuzat sa autorizeze circa 25 de conducatori de SSIF pe aceste functii, pe considerentul ca studiile superioare de un alt profil decat cel economic sau juridic nu corespund responsabilitatilor conducatorilor.

Tot in 2006, Asociatia Brokerilor a reunit reprezentantii pietei de capital in dezbateri cu privire la doua probleme importante: pragul de detinere la SIF-uri si delistarile abuzive. Concluzia a fost ca CNVM trebuie sa emita norme de interpretare si clarificare a prevederii din Regulamentul nr. 1/2006, in corelatie cu prevederile Legii nr. 297/2004.

Rodica Orjanu

Saptamana Financiara

www.directnews.ro - Topul stirilor zilei