Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Anul Nou cu taxe mai mari: impozite adoptate in iunie, aplicate din 1 ianuarie 2006

Anul Nou cu taxe mai mari: impozite adoptate in iunie, aplicate din 1 ianuarie 2006
Anul Nou vine cu impozite mai mari, chiar daca Executivul nu a aprobat modificarea Codului Fiscal. De la 1 ianuarie intra in vigoare impozitele stabilite de ministerul de Finante in vara. Potrivit acelei variante a legislatiei fiscale, impozitul pe profit creste la 16 procente pentru castigurile obtinute din tranzactii bursiere si imobiliare, din depozite bancare si dividende. Vor exista, insa, diferente de aplicare in privinta acestor impozite.
,,Principalele efecte le vor simti cei care au investitii pe bursa, cei care au bani plasati in depozite bancare, care fac tranzactii cu imobile si cei care au fonduri mutuale.' (OANA OSMAN - analist economic)

Concret, profitul obtinut prin vanzarea de actiuni la mai putin de un an de la cumpararea lor se impoziteaza cu 16%. De asemenea, castigurile obtinute din tranzactiile imobiliare vor fi taxate cu 16 la suta doar daca proprietatea se revinde mai devreme de 3 ani de la cumparare. Daca perioada de vanzare a actiunilor sau proprietatilor imobiliare este mai mare de 1, respectiv 3 ani, impozitul de 1 la suta se mentine. In schimb, dividendele si dobanzile la depozite bancare vor fi impozitate tot cu 16 procente, fata de 10, in prezent.

Noile impozite sunt prevazute in Codul Fiscal modificat de fostul sef al Finantelor, Ionut Popescu. Analistii economici considera ca se incearca astfel inhibarea speculatiilor si incurajarea investitiilor si economisirii.

,,Cel care speculeaza e singurul afectat, pentru ca cine investeste pe termen lung nu e afectat. Isi tine actiunea 1 an, plateste 1% impozit pe profit.' (SORIN FRECIU - analist piata de capital)

Realitatea TV

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 864 ori