Agentiile de rating, calaii burselor? Vezi cum pot influenta evolutia pietelor

Vineri, 27 Ianuarie 2012, ora 18:03
1649 citiri
Agentiile de rating, calaii burselor? Vezi cum pot influenta evolutia pietelor

Reducerile aplicate de agentiile de rating ar putea avea efect asupra burselor, cred unii dintre analisti. Specialistul financiar Mircea Cosea atrage atentia ca agentiile de rating au in vedere actiuni speculative. Radu Hanga, fondatorul BT Asset Management, il contrazice.

Analistul financiar Mircea Cosea sustine ca rolul agentiilor de rating devine din ce in ce mai important, pentru ca acestea incep sa faca presiuni in zona. In opinia lui Radu Hanga, fondatorul BT Asset Management, agentiile de rating pot influenta intr-o masura foarte limitata evolutia burselor.

"Modificarile de rating sunt de cele mai multe ori incluse in pret pana la momentul reducerii propriu zise a ratingului. Pietele de multe ori evalueaza riscul cu mult inaintea agentiilor de rating si astfel aceastea transmit doar confirmarea; sunt un lagging-indicator (barometru economic n.red)", explica Radu Hanga, pentru Business24.

Agentiile de rating fac presiune psihologica in zona euro

Analistul financiar Mircea Cosea spune ca "devine extrem de importanta si merita studiata pozitia agentiilor de rating, care incep sa faca o presiune psihologica asupra zonei, care nu se justifica". In opinia analistului Mircea Cosea, presiunea exercitata de agentiile de evaluare are in vedere anumite actiuni speculative, pe pietele de capital europene.

Radu Hanga sustine ca ratingul Romaniei este stabil la toate cele trei agentii mari de rating si ca "nu am avut influente sau presiuni de vreun fel asupra Bursei. O ridicare a ratingului tarii din partea S&P la investment grade ar putea aduce o influenta pozitiva", mai spune fondatorul BT Asset Management.

"Este un nod de interes in jurul zonei euro si un nod de pozitii, care, la prima vedere par in defavoarea zonei euro", mai spune Mircea Cosea, pentru Business24. Parerea sa este impartasita de Radu Hanga, care spune ca investitorii au realizat ca depind de economia globala.

"Ce s-a intamplat in 2008 si 2009 a aratat multor investitori ca depindem de economia globala si in special de evolutia economiei zonei euro", precizeaza oficialul BT Asset Management. Acesta mai spune ca "bursa a crescut in ultimele doua saptamani, datorita faptului ca recesiunea din zona euro a fost evitata". Mai mult, anul acesta ar trebui sa vedem cresteri pe piata bursiera locala, daca nu exista influente externe majore.

In 2012, am putea vedea cresteri pe Bursa

"In concluzie, in absenta unor socuri externe semnificative, in anul 2012 ar trebui sa vedem cresteri pe piata de la Bucuresti avand in vedere ca din punct de vedere al multiplilor la care se tranzactioneaza companiile romanesti suntem cei mai atractivi din regiune. Piata va ramane volatila dar consideram ca exista oportunitati pe piata locala de care vom incerca sa profitam", mentioneaza Radu Hanga.

In opinia sa, perspectivele pentru anul acesta, in ceea ce priveste Bursa de Valori, sunt influentate atat de temele locale, cat si de temele la nivel european.

"Listarea companiilor de stat este esentiala si ar putea aduce includerea BVB in indicii MSCI, fapt care ar creste volumul de tranzactionare si ar da BVB titlul de "emerging market" fata de "frontier market" cum este acum si ar atrage mai multi investitori", concluzioneaza Radu Hanga.

Iesirea Greciei din zona euro, improbabila

Analistul economic Mircea Cosea subliniaza ca interesele marilor banci, ale pietelor si ale marilor exportatori, cum ar fi China, sunt legate intr-o forma sau alta, de Uniunea Europeana. La randul sau, Radu Hanga nu exclude posibilitatea unui default al Greciei, dar spune ca o iesire din zona euro a acestei tari este improbabila.

Mai mult, o iesire a statului elen din blocul comunitar nu ar avea sens pentru Grecia. Intrebat cum va fi afectata Bursa de Valori daca Grecia va iesi din zona euro, fondatorul BT Asset Management spune ca este putin probabil ca acest lucru sa se intample.

"Negocierile continua, iar din declaratiile oficialilor greci din ultimele doua saptamani se poate concluziona ca aproape toate punctele in afara de nivelul cuponului au fost agreeate. Mai mult, se pare ca IIF este deschisa sa accepte un cupon sub 4%, o cerinta a liderilor europeni care incearca sa ajute elenii sa obtina o intelegere cat mai avantajoasa.

Pentru Grecia nu are sens sa paraseasca zona euro si nici nu are resursele necesare pentru a face acest lucru: costurile sunt de aproximativ 40% din PIB pe o perioada de 3-4 ani", explica Radu Hanga.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#evolutie bursa, #evolutie piata capital, #zona euro grecia, #agentii rating , #Tranzactii bursiere