Actiunile europene inregistreaza cea mai puternica crestere din ultimele sase luni

Miercuri, 06 Iunie 2012, ora 20:05
1217 citiri
Actiunile europene inregistreaza cea mai puternica crestere din ultimele sase luni

Actiunile europene au inchis miercuri cu cea mai mare crestere din ultimele sase luni, cotatiile fiind sustinute de asteptarile ca Rezerva Federala a SUA sa anunte noi masuri de stimulare a economiei, precum si de informatiile ca oficialii europeni discuta un posibil ajutor pentru bancile din Spania.

Investitorii asteapta un discurs al presedintelui Rezervei Federale, Ben Bernanke, pentru indicii privind posibile noi masuri de stimulare a economiei, dupa ce Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut dobanda de politica monetara la minimul record de 1% si a aratat ca este pregatita sa actioneze daca devine necesar, in contextul inrautatirii perspectivelor economice.

De asemenea, potrivit unor surse europene, Germania si oficiali UE cauta solutii pentru sistemul bancar al Spaniei, chair daca Madridul nu a cerut insa sprijin si se opune unor conditii politice.

Indicele Stoxx Europe 600 a urcat cu 2,3%, cel mai accelerat avans incepand din 30 noiembrie. Indicatorul se afla cu 12% sub maximul acestui an, atins in martie, ca urmare a temerilor ca Grecia va fi nevoita sa paraseasca zona euro, potrivit Bloomberg.

"Chiar daca nu a redus dobanda si nu a luat o noua masura majora de sustinere, BCE mentine posibilitatea adoptarii unor noi decizii daca devine necesar, confirmand ceea ce investitorii considera a fi cel mai probabil scenariu. Banca isi pastreaza uscat praful de pusca pentru moment si mentine presiunea asupra politicienilor zonei euro", a declarat Witold Bahrke, analist la PFA Pension din Copenhaga.

Indicii bursieri au inregistrat cresteri pe toate cele 17 piete din vestul Europei deschise miercuri. Indicele DAX al bursei germane a urcat cu 2,1%, FTSE 100 al pietei de la Londra a avansat cu 2,4%, iar CAC 40 al bursei din Franta cu 2,4%.

Presedintele BCE, Mario Draghi, a declarat, miercuri, ca banca este pregatita sa recurga la noi masuri de stimulare a economiei daca devine necesar, dar a temperat asteptarile privind iminenta unei noi runde de finantari nelimitate pe trei ani pentru bancile comerciale.

Potrivit unor surse apropiate situatiei, citate de cotidianul german Die Welt, Spania ar putea primi o linie preventiva de credit de la Facilitatea Europeana pentru Stabilitate.

Actiunile UBS si Credit Suisse au urcat cu 4,2%, respectiv 3,3%. Un indice al sectorului bancar european a avut cea mai mare contributie la avansul Stoxx 600.

Pretul titlurilor Lloyds a crescut cu 5,2% dupa ce banca a anuntat un acord pentru vanzarea unui portofoliu de imprumuturi ipotecare in valoare de 809 milioane de lire sterline, in timp ce Barclays a avansat cu 8,2%, dupa un raport al firmei Sanford C. Bernstein privind stabilizarea situatiei privind provizioanele la institutiile de credit britanice.

In sectorul minier, actiunile Kazakhmys Plc au urcat cu 7,4%, iar cele ale Vedanta Resources cu 9,1%, urmand cresterea cotatiei cuprului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#actiuni europene crestere, #burse europene actiuni , #Tranzactii bursiere