Care sunt primii pasi pentru a deveni "investitor de aur"

Joi, 04 Iulie 2013, ora 08:11
4797 citiri
Care sunt primii pasi pentru a deveni "investitor de aur"
Foto: elitedaily.com

Scaderea pretului aurului ii tenteaza pe multi sa investeasca in metalul pretios, insa cei care se afla la inceput in acest domeniu ar trebui sa stie regulile de baza. Business24 a intocmit ghidul investitorului incepator pe piata de aur.

Pretul aurului s-a diminuat anul acesta cu aproximativ 25%, uncia ajungand sa coste putin peste 1.200 de dolari. In aceste conditii, aurul reprezinta pentru multi o investitie tentanta, acest metal pretios fiind o achizitie sigura si profitabila. Insa chiar si aceasta piata poate fi un teren minat pentru cei care nu cunosc regulile jocului.

Lingouri sau piata de capital?

Primul lucru pe care trebuie sa-l stie cei care vor sa faca bani din aur sau pur si simplu sa-si pastreze economiile sub aceasta forma este faptul ca exista mai multe optiuni de achizitionare. Poate fi cumparat aur "fizic", sub forma de monede, lingouri sau bijuterii de la traderi or de la banci. In acest caz, lucrurile sunt simple: cumperi si astepti sa vezi cum evolueaza pretulul.

Cei care vor sa se lanseze pe piata de capital, au la dispozitie in Romania urmatoarele variante: certificatele Index Open End si certificatele Turbo cu activ suport aur listate la BVB, precum si contractele futures cu activ suport aurul, listate atat la BVB, cat si la Sibex", dupa cum a declarat pentru Business24 Octavian Molnar, directorul adjunct al IFB Finwest.

Pe oricare dintre aceste piete, cel mai important lucru este ca investitorul sa aiba o educatie bursiera. "Altfel, esti sortit pierderii. Oamenii cred ca bursa se invata in trei secunde. Daca luni nu sunt milionari, miercuri sigur vor fi, insa lucrurile nu sunt atat de simple", avertizeaza Molnar.

Ca si in alte domenii investitionale, si pe piata de capital exista un "noroc al incepatorului", capcana in care cad multi investitori. Trebuie stiut ca investitiile sanatoase necesita rabdare si cel putin cateva saptamani de astepare pentru a vedea primele castiguri. "Primul pas in trading este sa inveti cum sa nu pierzi bani si aceasta se face urmand reguli precise. Dupa ce ai invatat aceste reguli, banii vin singuri", mai spune Molnar.

Cum iti alegi un broker

Cei pentru care regulile jocului de pe piata bursiera par prea complicate, au varianta alegerii unui broker, existand si in acest caz o serie de criterii ce trebuie urmarite. In primul rand, brokerul respectiv trebuie sa ofere o platforma de tranzactionare care sa-o permita investitorului sa aleaga analizele de care are nevoie. De asemenea, printre criteriile de selectie trebuie sa se regaseasca reputatia acestuia, dar si atuurile pe care le are in fata restului traderilor de pe piata.

Un alt aspect de urmarit in alegerea unui broker este documentatia oferita, mai ales informatiile legate de politica de comisioane. De asemenea, trebuie cunoscute serviciile si analizele pe care le poate oferi platforma de tranzactionare.

"De exemplu, daca vrei sa tranzactionezi conform numerelor lui Fibonacci asigura-te ca plaftorma indica liniile Fibonacci. Un broker bun cu o platforma proasta sau un sistem de tranzactionare bun si un intermediar prost pot reprezenta probleme. Incearca sa gasesti cele mai bune servicii pentru a tranzactiona cu succes", mai spune Molnar.

Cat investiti la inceput

Niciodata nu trebuie riscat mai mult de 3% din capital pentru o tranzactie si orice tranzactie se asigura cu functia "stop loss", care blocheaza automat investitiile in cazul atingerii unui anumit prag de pierderi.

Exista nenumarate tehnici si strategii de tranzactionare, fiecare avand punctele sale forte si slabe, iar ce trebuie sa stie fiecare investitor este sa foloseasca strategia aleasa doar in punctele ei forte.

Un alt lucru pe care trebuie sa-l ia in calcul un investitor este managementul riscului, adica sa aiba un plan bine pus la punct legat de sumele si pragurile de pierdere pe care le pune la bataie.

Odata ce ati investit in metalul pretios, va puteti urmari castigurile pe platforme precum: http://www.marketwatch.com/, http://www.bloomberg.com/, http://www.netdania.com/

#pretul aurului la bursa, #investitiile in aur , #Tranzactii aur