Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Vinurile cu denumire de origine controlata au reprezentat peste 70% din productia totala, in 2006

Vinurile cu denumire de origine controlata au reprezentat peste 70% din productia totala, in 2006
Peste 70 la suta din productia de vin realizata anul trecut a constat in vinuri cu denumire de origine controlata (DOC), fata de doar 42 la suta in 2005, a declarat, joi, directorul general al Oficiului National al Denumirilor de Origine pentru Vinuri, Dan Axente.

"Anul trecut s-au produs 450.000 de hectolitri de vinuri cu denumire de origine controlata, reprezentand 72 la suta din productia totala, fata de procentul de acoperire de 42 la suta, din anul precedent", a spus Axente, la un simpozion organizat la deschiderea Concursului International de Vinuri de la Bucuresti.

Cea mai mare parte a vinurilor DOC, 87 la suta, au plecat la export. Principalele destinatii pentru acestea au fost Germania, Danemarca, Japonia, Canada si Statele Unite.

Suprafata viticola cultivata cu soiuri DOC a crescut anul trecut cu 43 la suta, la peste 22.300 de hectare, insa pentru perioada urmatoare este estimat un ritm de crestere mai scazut.

"Pana in 2010 estimam ca suprafata viticola cultivata cu soiuri DOC va creste cu 5%, iar productia de vinuri cu denumire de origine controala va urca cu 7 la suta", a spus Axente.

El a explicat ca tot mai multi producatori sunt interesati de certificarea vinurilor si realizeaza investitii importante in cresterea calitatii.

Vinurile cu denumire de origine controlata sunt produse din soiuri de struguri autorizate si recomandate pentru cultivare in regiunea respectiva, dupa criterii dinainte stabilite, cum ar fi regiunea viticola, varietate, metode de cultivare, cantitatea maxima de struguri pe hectar, control tehnic si de calitate.

Dreptul de a produce vinuri DOC este acordat de Ministerul Agriculturii, bazat pe propuneri facute de catre Oficiul National al Vinului si Viei (ONVV). Aceste doua institutii sunt si cele care garanteaza autenticitatea vinurilor cu denumire de origine controlata.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.mediafax.ro/ target=_blank>Mediafax</a>)Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 806 ori