Vinarii romani, in razboi total cu Ministerul Agriculturii si vinurile moldovenesti

Luni, 31 Iulie 2006, ora 02:30
1017 citiri

Piata vinurilor romanesti continua sa fie teatrul de razboi dintre producatorii autohtoni, reuniti in cadrul Patronatului National al Viei si Vinului, Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale si vinurile moldovenesti. Chiar daca pe piata noastra problema vinurilor de calitate indoielnica are o vechime de cativa ani, pentru vinarii romani marile probleme din comertul cu licoarea lui Bachus, paradoxal, nu au inceput cu anii slabi ai productiei de vinuri, ori cu calamitatile care s-au abatut asupra viilor, ci odata cu importurile masive de vinuri din Republica Moldova.De la inceputul anului in curs si pana in prezent, pe piata romaneasca au intrat 1,5 hectolitri de vin din Republica Moldova, imbuteliat si vrac, vin considerat neconform cu legislatia romaneasca si europeana de catre reprezentantii Patronatului National al Viei si Vinului.

Dupa ce saptamana trecuta, reprezentantii acestei organizatii patronala au acuzat problemele importurilor de vin in general, in Romania, efectuate in cursul anului 2006, zilele trecute au avut o discutie pe aceasta tema cu ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur si alti responsabili din ministerul de resort. Cu aceasta ocazie, vinarii din Patronat au inaintat trei propuneri ministrului Gheorghe Flutur si Consiliului pe Produs, ca organism in care se regasesc atat interesele producatorilor care respecta legislatia, cat si organelor abilitate cu controlul respectarii legii: lista societatilor comerciale la care s-au desfasurat control si tematica acestuia; sanctiunile aplicate acelor societati comerciale conform legislatiei in vigoare, unde este cazul si monitorizarea aplicarii sanctiunilor.

De asemenea, Patronatul Vinului a inaintat doua adrese catre Ministerul Agriculturii, privind lista A"denumirilor soiurilor pentru vin folosite in Romania si sinonimiile admiseA" de catre importatori ai unor vinuri din Republica Moldova. O adresa similara a fost trimisa si Departamentului de Comert Exterior.

A"Am solicitat Ministerului Agriculturii sa controleze mai bine importul de vin, deoarece, in prezent, acesta nu este controlat la vama si nici pe piata, astfel intra in tara si se comercializeaza cantitati foarte mari de vin neconform legislatiei in vigoare. Pe de alta parte, pe piata romaneasca exista si o concurenta neloiala din partea unor producatori care comercializeaza contrafaceri pe post de vin si induc in eroare consumatorii. Exista si o lista cu 18 societati comerciale inaintata de Ministerul Agriculturii catre Inspectoratul General al Politiei si asteptam sa vedem ce verificari va efectua Politia. Pe de alta parte, incercam sa negociem cu OSIM pentru ca s-au inregistrat tot felul de marci de vin si nu stim daca sunt soiuri sau marci. Daca pierdem bataliile cu importurile neconforme si cu produsele de proasta calitate de pe piata producatorii autohtoni nu vor mai supravietui pana la intrarea in Uniunea Europeana. Daca nu murim pana la sfarsitul lui decembrie 2006, dupa 1 ianuarie 2007 pe piata noastra se va face control comunitar si atunci vor fi eliminate toate aceste problemeA", a declarat Ovidiu Gheorghe, Directorul General al Patronatului National al Viei si Vinului.

Paul Stan

Cronica Romana