Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Vilele de lux au ramas fara clienti

Vilele de lux au ramas fara clienti

Potrivit unui raport al Institutului de Consultanta Imobiliara, piata locuintelor de vacanta din statiunile montane este saturata.Vilele de lux de pe Valea Prahovei si-au gasit de mult proprietarii, oamenii cu stare din Romania achizitionandu-si de cativa ani imobile somptuoase. Si cum marile averi nu se fac chiar peste noapte, piata imobilelor de lux din zonele de agrement a ajuns la saturatie, urmand sa inghete sau chiar sa se prabuseasca, se mentioneaza in Raportul Institutului de Consultanta Imobiliara Casa de Vacanta 2004, comandat de Casa Lux.

Afacerile cu acest tip de mobile nu mai merg la fel de bine ca in anii trecuti. Acum, casele stau la vanzare mult timp. Nu mai este ca acum trei-cinci ani, cand casele de lux se vindeau foarte repede, uneori chiar fara finisajeA", ne-a declarat Artur Silvestri, analist imobiliar.

In aceste conditii, o parte dintre constructori au inceput sa se reorienteze spre pensiuni. Analistii avertizeaza ca, cel putin momentan, constructia de pensiuni este o afacere prematura si neprofitabila. In momentul de fata, o vila pe Valea Prahovei construita in stil clasic, cu terasa, sufragerie mare si doua-trei dormitoare la etaj, costa intre 250 si 300.000 de euro.

In vreme ce vilele de lux si-au pierdut din doritori, la moda au devenit, anul acesta, casele mai vechi, cu teren redus si cu incaperi putine, situate, bineinteles, in statiunile mai mari. Acest gen de case se cumpara in general foarte repede si costa intre 30 si 50.000 de euro.

Spre exemplu, in Sinaia, un astfel de imobil costa intre 40 si 60.000 de euro. Destul de convenabile si o reala alternativa pentru romanii care, desi nu au foarte multi bani, doresc o locuinta departe de zgomotul oraselor sunt si casele taranesti, al caror pret graviteaza in jur de 3-5000 de euro.

Potrivit raportului Institutului de Consultanta Imobiliara, conacele, acele case impozante, de obicei vile de familie cu aspect monumental, ar putea reprezenta o afacere de milioane de dolari pentru proprietarii lor. Preturile fabuloase, ce pot ajunge la 30-50.000 de dolari, si reparatiile ulterioare, ce sunt de multe ori vitale, sunt insa prohibitive pentru romani, ceea ce face ca aceasta piata sa fie momentan inerta. Oricum, aceste categorii de imobile sunt destinate aproape in exclusivitate strainilor.

In ceea ce priveste structurile de cazare de mari dimensiuni, raportul nu semnaleaza modificari semnificative, investitia tipica, riscanta si cu diverse inconveniente, ramanand si pe viitor hotelul.

Alternativele aparute pe piata imobiliara la vilele de lux ar putea fi secondate de cresterea interesului catre alte zone potrivite pentru constructia unor case de vacanta.

Astfel, analistii estimeaza o migratie a vilelor de lux catre zone momentan mai ieftine - Delta Dunarii, litoralul de la Gurile Dunarii sau zona montana Breaza, Valea Doftanei, Cheia si Provita. O casa mai modesta in Provita costa intre 10 si 12.000 de euro. In Delta, insa, lipsa reglementarilor referitoare la regimul de proprietate si accesul greu face ca aceasta alternativa sa nu fie momentan foarte serioasa.

Sursa: Cotidianul

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1142 ori