Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

USAID: Agricultura romaneasca este in stadiul celei din Irlanda de acum 34 de ani

USAID: Agricultura romaneasca este in stadiul celei din Irlanda de acum 34 de ani

Agricultura Romaniei se defineste prin populatie imbatranita, cu studii medii, ferme de subzinstenta, fara niciun viitor, lipsa pietelor de desfacere, venituri mici, ceea ce conduce la un decalaj imens intre Romania si restul statelor UE, a declarat, joi, expertul irlandez Brian Milton.

"In ciuda potentialului agricol remarcabil pe care il detine, Romania a devenit, in perioada de tranzitie un importator masiv in industria alimentara. Agricultura este, in economia Romaniei, mai importanta decat in orice alta tara din Europa Centrala si de Est, cu exceptia Albaniei. Spre exemplu, din totalul de 23,8 milioane ha, suprafata arabila a Romaniei este de 14,8 ha, ceea ce inseamna 62,1%, in vreme ce media UE este de 44%", a declarat, joi, expertul irlandez Brian Milton, prezent la atelierul "Finantari UE si oportunitati de afaceri pentru satele din Romania - Abordari practice".

Acesta a aratat ca situatia in care se afla agricultura din Romania "este similara celei in care se gasea agricultura Irlandei inainte de a adera la Uniunea Europeana (1973 - n. r.)". Amintind de unul din obiectivele Politicii Agricole Comune, si anume recuperarea in regiunile care au cunoscut un anumit regres, Milton a declarat ca "aproape 100% din teritoriul agricol al Romaniei este in aceasta situatie". "Cand a intrat in UE, aproximativ 75% din teritoriul agricol al Irlandei era in acest stadiu si a reusit sa devina un exemplu din punctul de vedere al dezvoltarii agricole", a adaugat Milton.

De asemenea, Brian Milton a mentionat ponderea mare a fermelor de subzistenta in agricultura din Romania. Totodata, acesta a aratat ca Romania trebuie sa faca eforturi pentru a trezi interesul pentru mediul rural. "Marea provocare a Romaniei este sa dezvolte activitati atractive in afara agriculturii pentru a-si mentine oamenii in zona rurala", a mai spus Milton.

Din acest punct de vedere, concluziile expertului irlandez arata ca doua treimi din cei care traiesc in mediul rural au varste de peste 50 de ani, iar aproape o treime dintre ei au peste 60 de ani. In opinia lui Milton, un factor care a condus la aceasta situatie este faptul ca multi fermieri sau lucratori din domeniul agricol nu renunta la ceea ce fac pentru a lasa locul celor mai tineri. "UE are programe care se refera la pensionarea fermierilor si acestea vor ajunge si in Romania in curand", a mai spus Milton.

Totodata, Milton a subliniat importanta dezvoltarii agricole a tarii noastre si din perspectiva crearii de locuri de munca, prin care sa ii atraga pe tineri.

O alta problema semnalata vizeaza nivelul de studii al polulatiei de la sate, Astfel, "numai o persoana din o mie de locuitori din mediul rural are studii superioare".

Nu in ultimul rand, acesta a atras atentia asupra suprafetelor mici pe care le au fermele din Romania. "Numai 125 de ferme depasesc suprafata de doua hectare, in timp ce media suprafetei fermelor din UE este de 30 de hectare. Pentru a deveni competitive, fermele din Romania ar trebui extinse", a indicat Milton. In acest sens, expertul irlandez a sugerat drept solutie asocierea intre mai multi detinatori de ferme.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1050 ori