Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Tradeville: De ce merita sa investesti in primul ETF romanesc - Interviu

Tradeville: De ce merita sa investesti in primul ETF romanesc - Interviu


Primul Exchanged Traded Funds (ETF) a fost lansat, miercuri, pe bursa romaneasca, acest fond prezentand numeroase avantaje, potrivit Tradeville.

Acesta este un fond deschis de investitii, care poate fi tranzactionat la bursa si care urmareste indeaproape performantele unui indice bursier sau ale unui sector de activitate. ETF BET Tradeville are ca obiectiv replicarea indicelui BET.

In interviul acordat Ziare.com, analistul financiar al Tradeville, Dragos Darabut, a declarat ca acest fond are numeroase avantaje, printre care comisioane mai mici si o transparenta mai mare.

De asemenea, Tradeville se asteapta la o crestere de 50.000 - 100.000 de lei pe luna a activelor fondului.

Ce este ETF BET Tradeville si care este obiectivul principal al acestuia?

ETF BET Tradeville este primul ETF romanesc listat la BVB. Acronimul ETF vine de la denumirea englezeasca "exchange traded fund" sau fond de investitii tranzactionabil. Obiectivul fondului este replicarea cat mai precisa a performantei indicelui BET. ETF BET Tradeville va investi doar in actiunile care intra in componenta indicelui BET si in depozite bancare.

Cum se face tranzactionarea prin intermediul fondului?

Tranzactionarea unitatilor de fond se poate realiza atat pe piata primara, cat si pe piata secundara. Pe piata primara, pot opera tranzactii doar participantii autorizati in relatia directa cu societatea de administrare. Participantii autorizati sunt intermediarii care au incheiat in prealabil un contract cu societatea de administrare; in cazul de fata, participantul autorizat este SSIF Tradeville, iar societatea de administrare este Vanguard Asset Management.

Participantul autorizat poate face subscrieri si rascumparari pe piata primara fie in nume propriu, fie in numele investitorilor institutionali (fonduri de pensii, fonduri de investitii etc). Pe piata secundara, adica pe bursa, orice investitor care are un cont de tranzactionare deschis la un broker autorizat poate cumpara si vinde unitati de fond. Blocul minim de tranzactionare este de o unitate de fond, iar pretul de inchidere din prima zi de tranzactionare a fost de 5,09 lei/unitate de fond.

Citeste mai multe despre Tradeville: De ce merita sa investesti in primul ETF romanesc - Interviu

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1649 ori