Sobolewski: BVB vrea sa obtina statutul de piata emergenta pana in 2017

Vineri, 24 Octombrie 2014, ora 12:45
1614 citiri

Romania si-a intensificat eforturile pentru a obtine statutul de piata emergenta in urmatorii trei ani din partea Morgan Stanely Capital International (MSCI), a declarat directorul Bursei de Valori de la Bucuresti, Ludwik Sobolewski, transmite Bloomberg. Romania este in prezent clasificata ca piata de frontiera de MSCI.

Sobolewski a apreciat ca indeplinirea criteriile cantitative, de genul lichiditate si numarul actiunilor in circulatie este 'o provocare', adaugand ca autoritatile de la Bucuresti avanseaza acte legislative destinate sa faciliteze accesul investitorilor pe piata. Potrivit directorului BVB, obiectivul Romaniei este ca in 2015 sa intre pe lista pietelor urmarite de MSCI. 'Daca nu reusim acest lucru, urmatoarea fereastra de oportunitate este mijlocul lui 2016. In concluzie, potrivit unui scenariu mai pesimist, care ar reprezenta totusi o realizare, Romania ar urma sa obtina statutul de piata emergenta undeva in 2017', a spus Ludwik Sobolewski, citat de Agerpres.

Bursa de Valori de la Bucuresti considera ca obtinerea statutului de piata emergenta din partea MSCI ar ajuta la cresterea volumului tranzactiilor, in conditiile in care BVB vrea sa ajunga din urma bursele din regiune. 'Va fi un semn ca piata este suficient de bine organizata, ca este sigura pentru investitori si ca este o piata capabila sa genereze suficient rulaj si lichiditate' a spus Sobolewski.

Potrivit datelor Bloomberg, in ultimele 12 luni indicele BTE al bursei de la Bucuresti a inregistrat un avansa de 18% gratie listarii unor pachete de actiuni la Electrica SA si Romgaz SA, in timp ce in perioada similara indicele BUX al bursei de la Budapesta a inregistrat o scadere de 7,3%.

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in cooperare cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si Bloomberg au organizat miercuri la Londra o conferinta destinata promovarii pietei de capital din Romania in randul investitorilor institutionali din Londra.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#BVB statut piata emergenta, #statut piata emergenta MSCI , #Stiri Bursa