S&P neaga legatura intre retrogradarea SUA si caderea burselor

Vineri, 26 August 2011, ora 14:04
1237 citiri
S&P neaga legatura intre retrogradarea SUA si caderea burselor

Agentia de rating considera ca retrogradarea Statelor Unite pana la AA+ nu este motivul pentru care bursele au scazut in ultimele patru saptamani, conform Mediafax.

S&P a redus pe 5 august ratingul SUA, in timp ce bursele erau deja in scadere din cauza crizei datoriilor de stat din Europa si temerilor privind posibilitatea unei noi runde de recesiune in Statele Unite.

"Din punctul nostru de vedere, este o suprasimplificare sa spui ca s-a intamplat din cauza retrogradarii decise de S&P", a declarat seful diviziei de ratinguri de tara a S&P, David Beers, principalul oficial al companiei din spatele deciziei de a reduce ratingul SUA.

Beers se refera la criticile dure aduse S&P, potrivit carora decizia agentiei a cauzat caderea burselor.

Indicele MSCI al burselor din intreaga lume a cazut cu peste 17% de la maximul atins in luna mai, dupa ce investitorii si-au pierdut increderea in capacitatea politicienilor din tarile dezvoltate de a rezolva problema muntilor de datorii acumulate.

S&P a aratat anterior ca si-a bazat decizia pe instabilitatea politica de la Washington, care impiedica adoptarea unor masuri semnificative de reducere a deficitului bugetar.

In Europa, investitorii sunt tot mai ingrijorati de faptul ca liderii politici nu au reusit sa puna capat sau sa izoleze criza datoriilor de stat care a impins deja Grecia, Portugalia si Irlanda catre acorduri de finantare externa si ameninta acum economii uriase, precum Spania si Italia.

Japonia, cu o datorie publica de 200% din PIB-ul de 5.000 de miliarde de dolari, trebuie sa aleaga cel de-al saselea premier din ultimii cinci ani dupa ce primul ministru Naoto Kan si-a confirmat vineri intentia de a demisiona in urma criticilor dure aduse guvernului pentru reactia la cutremurul devastator din luna martie.

"Asteptam sa vedem daca guvernele isi vor baga mintile in cap si vor aborda atat problemele pe termen scurt, cat si pe cele pe termen lung", a declarat Beers la o intalnire cu presa la Singapore, referindu-se la politicienii din tarile dezvoltate.

El a adaugat ca instrumentele monetare si fiscale care ar putea fi folosite pentru repornirea cresterii economice vor avea o eficacitate limitata daca consumatorii din tarile bogate continua sa se concentreze pe reducerea datoriilor gospodariei in loc sa cheltuiasca.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Creditarea privată, în creștere, în luna februarie – TradeVille
Creditarea privată, în creștere, în luna februarie – TradeVille
Creditarea Privata, In Creștere, In Luna Februarie Conform datelor BNR, creditarea privata a crescut, in luna februarie 2024, cu 4.9% fata de aceeași perioada a anului precedent, soldul...
#bursa, #piata capitalcadere bursa, #retrogradare, #sua rating, #standard poors , #Stiri Bursa