Ritmul de crestere economica a Chinei ingrijoreaza investitorii

Marti, 18 Iunie 2013, ora 18:05
1325 citiri
Ritmul de crestere economica a Chinei ingrijoreaza investitorii

Economia Chineza a atras atentia investitorilor in ceea ce priveste evolutiile din ultimul perioada, ingrijorarile fiind cauzate in principal de rata de crestere economica, care este sub nivelul cu care piata s-a obisnuit in ultimii ani.

"Scaderea anuntata astazi pentru indicatorul China CB Leading (care cumuleaza o serie de indici privind economia Chinei) mentine ingrijorarea privind evolutia Chinei si consecintele pentru economia mondiala", a aratat Cosmin Enache, Director de Operatiuni al casei de brokeraj (SSIF) Equity Invest.

Recesiunea din zona Euro influenteaza exporturile Chinei, iar evolutiile negative din economia Chinei influenteaza economia mondiala

Indicatorului PMI (Purchasing Managers Index, un indicator al sanatatii economice a sectorului de productie) a fost urmarit de investitorii la inceputul lunii iunie, atat cel calculat de administratia chineza, cat si cel calculat de HSBC. Diferenta intre cele doua surse consta intr-o proportie mai ridicata a sectorului dependent de exporturi in metoda de calcul adoptata de institutia privata.

Indicatorul oficial a aratat o imbunatatire usoara (50,8 fata de 50,6 anterior), in timp ce HSBC Manufacturing PMI s-a pozitionat sub asteptarile pietei, dar si sub nivelul de 50 (limita dintre expansiune si contractie).

Ulterior, indicatorul privind productia industriala din China a fost sub estimari (9,2% avans in mai fata de 9,3% inregistrat in perioada anterioara), la fel dinamica investitiilor in active fixe (20,4% avans fata de 20,6% anterior) si valoarea creditarii private, de asemenea sub ceea ce investitorii asteptau.

Banca Mondiala si Fondul Monetar International au revizuit estimarile de crestere economica pentru China, la fel ca si alte institutii de renume.

Media a indicat un avans de 7,7% al PIB-ului pentru acest an, in timp ce anterior majoritatea estimarilor se pozitionau peste 8%.

Guvernul chinez se confrunta cu o dilema importanta: pe de o parte, economia reala da semnale repetate privind necesitatea unor masuri de relaxare monetara, iar de cealalta parte evolutia preturilor din sectorul imobiliar indica existenta unui bule de pret, situatie ce nu permite o politica monetara expansionista. Conform planului de guvernare, actualul executiv nu vrea sa adopte masuri precum cele din 2008-2009, dorind sa evite supraincalzirea economiei prin depasirea nivelului potential.

#indicator China CB Leading, #Fondul Monetar Interna ional, #economia reala, #plan de guvernare , #Stiri Bursa