Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Proprietarii de paduri acuza: Proiectul Codului Silvic este represiv si creeaza un monopol

Proprietarii de paduri acuza: Proiectul Codului Silvic este represiv si creeaza un monopol
Reprezentantii proprietarilor si administratorilor de paduri private din Romania considera noul proiect de Cod Silvic un esec, pentru ca afecteaza dreptul la propritate privata asupra padurilor. "Este un sistem foarte rigid, care ingheata drepturile la proprietate. Daca vor sa se alinieze la noile norme din tarile UE, nu ar trebui sa se incalce dreptul la proprietate privata.Proiectul de lege privind Codul Silvic este o bataie de joc pentru ca exista definitii la inceputul actului normativ care se suprapun", a afirmat, ieri, presedintele Asociatiei Proprietarilor de Paduri din Romania (APPR), Bogdan Ioan Tudor. Acesta a precizat ca noul Cod Silvic nu prevede drepturi ale proprietarilor de paduri. "In noul Cod Silvic gasesti obligatiile detinatorilor de paduri. Proprietarii de paduri sunt doar cu numele. Speram ca vor exista schimbari la forma actuala de proiect", a spus Tudor.
Statul «scoate» din padure milioane de euro

Presedintele APPR a mai declarat ca proiectul privind Codul Fiscal prevede un impozit de 90.000 lei pentru un hectar de padure. "Daca vor fi retrocedate cele peste 4 milioane de hectare de padure, atunci statul va colecta zeci de milioane de euro din acest impozit. Din cate stim noi, acest impozit va creste la circa 5 euro/hectarul de padure. In Germania, taxa este de 2 euro/hectar", a anuntat Bogdan Tudor. In ceea ce priveste Codul Silvic, ministrul agriculturii declara ca vrea sa introduca in lege modelul care functioneaza in prezent in Germania. Nu insa si taxele.

Reguli privind infiintarea Ocoalelor Silvice

Printre prevederile noului proiect de Cod Silvic, aflat in dezbatere publica, se numara si infiintarea Ocoalelor Silvice. "Nu ar trebui sa existe o regula privind suprafata de padure administrata de un Ocol Silvic. In Germania sau Letonia nu este obligatoriu amenajamentul silvic pentru proprietarii mici de paduri", a mai spus Tudor. Acesta a aratat ca pentru proprietarii de paduri private, problema principala o reprezinta suprafata minima a unui Ocol Silvic. "Abuzuri se pot face si daca exista 10.000 hectare de padure. Nu intelegem care este problema daca exista un ocol cu 5.000 hectare de padure si se pot plati 20 de oameni. Nu exista o lege privind suprafata de padure care trebuie administrata de un Ocol Silvic", a mai explicat presedintele APPR.

«Prevederi care mentin o concurenta neloiala»

Atat administratorii de paduri, cat si proprietarii au mai spus ca amenajarea suprafetelor sub 100 hectare nu trebuie "impusa pe comuna" si nu trebuie stabilita o suprafata minima pentru ocoalele private. "Suprafetele sub 100 hectare reprezinta sub 3% din fondul national", a adaugat Dorel Fechete, presedintele Asociatiei Administratorilor de Paduri. Reprezentantii celor doua asociatii au precizat ca proiectul nu include informatii referitoare la fondul de conservare si functiile de protectie a padurilor.

"Codul Silvic este represiv si creeaza un monopol. Nu exista o prevedere care sa stabileasca principiul si respectul fata de proprietate", a mai afirmat Bogdan Tudor. Reprezentantii celor doua institutii sustin ca au formulat mai multe modificari la proiectul de lege, de care Ministerul Agriculturii nu a tinut cont. Circa doua milioane de hectare de padure se afla in proprietate privata, alte doua milioane de hectare urmand sa fie retrocedate.

Stefan Etves

Gardianul

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1357 ori