Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Produsele agroalimentare ecologice, in crestere

Produsele agroalimentare ecologice, in crestere

Directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Suceava, Dragos Juravle, a declarat, luni, corespondentului NewsIn, ca 2006 a reprezentat un an de varf pentru inregistrarea operatorilor din judetul Suceava pe piata produselor ecologice.

Un raport al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala arata ca, in 2006, au parcurs toate procedurile si au fost luati in evidenta trei procesatori care produc cascaval, svaiter, lapte consum, unt, branza de Olanda si branza de burduf, toate ecologice. Tot anul trecut, au fost inregistrati nu mai putin de 2.176 mici producatori de lapte ecologic; 57 de ferme ecologice, in principal de bovine; 19 apicultori cu un numar de peste 2.000 de stupi, precum si doi exportatori de produse lactate ecologice.

Produsele agroalimentare ecologice sunt produse de origine vegetala sau animala, neprocesate sau procesate, obtinute dupa reguli de productie ecologica, adica fara utilizarea produsilor chimici de sinteza si a organismelor modificate genetic. Principiul de baza al productiei agroalimentare ecologice consta in eliminarea oricarei tehnologii poluante. In consecinta, costurile ridicate de productie fac ca acestea sa fie mai scumpe si mai putin accesibile maselor largi de consumatorilor. Cu toate ca respectivele produse sunt cautate mai mult la export, potrivit responsabililor Directiei Agricole Suceava, in ultima perioada se remarca un interes sporit si pe piata locala.

Potrivit legii, operatorii care produc, prepara, transporta, importa sau comercializeaza produse ecologice au obligatia sa se inregistreze, anual, la Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, respectiv la Autoritatea Nationala a Produselor Ecologice. Certificarea se face de catre un organism de inspectie si certificare dintre cele acreditate de MAPDR.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro target=_blank>NewsIn</a>)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1094 ori