Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Producatorii de orez, descurajati de costurile de productie

Producatorii de orez, descurajati de costurile de productie

Producatorii si procesatorii de orez din Romania sunt descurajati de costurile mari de productie si solicita statului roman acordarea de subventii. In acest sens, acestia s-au intalnit luni cu reprezentanti ai Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvotarii Rurale in vederea infiintarii unui consiliu pe orez. "Costurile pentru cultivarea unui teren cu orez se ridica in prezent pana la 35 milioane lei vechi", a declarat pentru Rompres directorul general al Companiei Bardeau Holding Romania SRL, Voislava Todor. Subventiile acordate in prezent de la stat sunt de circa 7.000 - 8.000 de lei pentru 1 kg de samanta si de 5.000 de lei pentru orezul de consum.

"Suntem in faza de a nu mai cultiva orez sau de a schimba culturile deoarece avem pierderi foarte mari", a declarat presedintele Companiei Padova Agricultura, Roncato Giovanni. Potrivit acestuia, costurile de productie sunt foarte ridicate, ierbicidele sunt scumpe si nu exista piata de desfacere pentru orez.

In 2005, necesarul de apa pentru cultivarea unui hectar de teren de orez s-a ridicat la 360 de euro, fata de 106 euro pe ha in 2004, iar pretul unei instalatii de decorticare se ridica la 250.000 de euro. In Romania exista circa 3.000 de hectare de teren cultivat cu orez, iar statul ofera subventii numai pentru 500 de hectare. Romania importa in prezent cea mai mare cantitate de orez din tari precum Egipt, Thailanda sau China.

Mihai Lazarescu

Curierul National

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1157 ori