Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Producatorii autohtoni de carne de pasare spun ca statul ii discrimineaza, pentru a mari importurile din SUA

Producatorii autohtoni de carne de pasare spun ca statul ii discrimineaza, pentru a mari importurile din SUA

Importurile de carne de pasare au ajuns sa detina o cota de 45% din piata romaneasca, de la 30-35% cat era ponderea pana anul trecut, acest lucru amenintand puternic productia interna, ne-a declarat Ilie Van, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Pasari din Romania (ACPR). Insa nu aceasta este cea mai mare problema, ci faptul ca importurile au crescut pe seama subevaluarilor in vama, a preturilor de dumping. In timp ce costurile la productia interna se ridica la circa 1.200 dolari/tona, carnea de pasare importata intra in tara cu doar 500 dolari/tona, ceea ce inseamna cam 15.000 lei kilogramul.

"Numai costul transportului este de 200 dolari/tona. Suntem fortati sa facem fata unei concurente neloiale. Importatorii aduc carnea cu 500 dolari, dar o vand la pretul obisnuit", a afirmat Van. Acesta a spus ca producatorii interni se lupta de foarte mult timp sa determine autoritatile statului sa ia masuri impotriva dumping-ului, dar fara nici un rezultat. Cele mai mari mari importuri, 87% din total, sunt facute din Statele Unite ale Americii si Brazilia.

Frustrarea producatorilor interni creste si mai mult in conditiile in care autoritatile ii obliga, pe de-o parte, sa respecte o serie de conditii impuse de Uniunea Europeana, iar pe de-alta parte, acorda avize de import pentru carne si produse din carne care nu au nimic de-a face cu standardele de calitate europene.

"Ne luptam sa-i facem sa inteleaga faptul ca nu poti sa pui producatorii sa lucreze ca la farmacie, in timp ce permiti importuri la preturi de dumping din tari care nu respecta nici o norma europeana. Cei de la Agentia Nationala Sanitar-Veterinara dau avize de import de oriunde", a spus Van.

Precizam ca potrivit negocierilor cu Uniunea Europeana, unitatile de procesare a carnii care nu indeplinesc conditiile de igiena si tehnologice trebuie inchise pana in momentul aderarii. In ceea ce priveste cele 40 de unitati de procesare a carnii de pasare, doar sapte au intocmit programe de restructurare cu termen de finalizare 31 decembrie 2006 si doua unitati au termen de finalizare a restructurarii 31 decembrie 2009.

Celelate fabrici sunt in pericol de a fi inchise. Cele care vor ramane dupa 2007, vor fi nevoite sa se lupte si mai mult cu importurile.

Claudia Botezatu

Gardianul

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 965 ori