Preturile la case se vor prabusi

Joi, 24 Februarie 2005, ora 10:14
1304 citiri

Preturile de-a dreptul fanteziste la vanzarile de case au inghetat dorinta romanilor de a investi in imobile.Cei care totusi se grabesc sa se mute, s-au orientat spre terenuri unde isi pot construi o locuinta mai ieftina chiar decat apartamentele situate in centrul Capitalei. "Vand garsoniera Unirii, toate dotarile, 56.000 euro" sau "Vand apartament 3 camere langa Intercontinental, etajul 8, 95.000 euro" sunt doar cateva din anunturile aparute ieri la mica publicitate care definesc starea pietei imobiliare. Preturi incredibil de mari pentru locuinte vechi, cu suprafata mica, unele chiar in blocuri cu bulina sau cu probleme juridice. Proprietarii cer si asteapta.

Agentii imobiliari someaza, caci cumparatorilor nu le-au crescut salariile in acelasi ritm cu scumpirile. "Acum ne aflam in situatia in care toata lumea are ceva de vandut si nimeni nu cumpara. E firesc acest lucru, din moment ce un apartament de doua camere in zona ultracentrala are pret de casa.

Au fost cativa excentrici care au aruncat banii pe locuinte scumpe, de bloc, si imediat preturile au explodat. Numai eu stiu un israelian care, in numele unui conational, a venit la Bucuresti si a cumparat nu mai putin de 110 apartamente pentru inchiriere", ne-a spus Iulian Bucur, patronul agentiei imobiliare Lotus Intermed.

Agentii imobiliari sunt convinsi ca somajul lor nu va mai dura mult, desi fata de aceeasi perioada a anului trecut creditele ipotecare s-au redus la jumatate. "Avem semnale ca preturile vor mai creste cu 5% -15%, dupa care va urma o prabusire de 30-50%, ca urmare a aparitiei pe piata imobiliara a unor oferte private de apartamente de clasa medie. Sunt deja 3 proiecte pentru 2.000 apartamente care se afla acum in faza obtinerii autorizatiei", spune Marius Locic, de la agentia Locic.

Angajatii de la aceasta firma ne-au spus ca au vandut in ianuarie si februarie in special apartamente cu 2 camere, cu preturi intre 40.000 si 70.000 euro. Putinii cumparatori solicita mai ales terenuri, ale caror preturi variaza - daca sunt in zone centrale - intre 400 si 1.000 euro/mp.

Firmele de constructii cer in jur de 300 euro/mp, astfel incat in final, cu 80.000-100.000 euro, se poate ridica o constructie noua, adica acelasi pret pe care il cer proprietarii pentru un apartament de bloc, de numai 80 mp, in zona Unirii. Intrarea Romaniei in Uniunea Europeana a infierbantat mintile celor care cred ca vor putea cere oricat.

"Ungurii stau cu zeci de imobile de birouri goale pentru ca au sarit la preturi foarte mari dupa aderare. si la noi, proprietarii cred ca vor da lovitura in 2007, dar se vor insela. Deja avem locuinte la vanzare cu preturi occidentale. Lipsesc doar cumparatorii!", a adaugat Iulian Bucur.

Sursa: Liberatea