Pretul petrolului nu poate fi prezis - analisti

Luni, 22 August 2011, ora 12:21
1311 citiri
Pretul petrolului nu poate fi prezis - analisti

Situatia din Libia a dus la o ieftinire a pretului petrolului, insa analistii chestionati de The Money Channel spun ca deocamdata nu se pot face estimari in privinta modului in care va reactiona piata titeiului in continuare, ci doar dupa ce situatia de la Tripoli se va limpezi.

"In momentul de fata, Libia este principalul motiv pentru care vedem petrolul scazand cu peste doua procente sau in jur de doua procente pe pietele internationale dar sa nu uitam ca traversam o perioada dificila, motiv pentru care ne putem astepta la o relativa stabilizare a pretului petrolului in perioadele urmatoare, relativ scurte. 

Pentru o perioada mai lunga de timp nu ne putem astepta sau, ma rog, sunt mai rezervat in a spune ca se va aprecia pretul, se va ieftini.

Daca asteptam o limpezire a situatiei si o clarificare a lucrurilor din zona, probabil ca atunci am putea evalua mai precis evolutia petrolului si ce se va intampla ulterior", a declarat analistul financiar Ciprian Barsan.

La randul sau, brokerul Radu Ciofu a precizat pentru The Money Channel ca am putea asista la o volatilitate in piata petrolului daca ar aparea o situatie de genul celei din Irak, cand sustinatorii presedintelui Saddam Hussein au incendiat instalatiile petroliere, dar ca mai importanta pentru pretul titeiului este situatia economica mondiala.

"Singurul lucru care cred ca ar putea aduce o volatilitate mare si ar putea aduce ceva miscari este daca cumva ca o miscare asa, ca ultima miscare practic, colonelul Gaddafi sa faca ce a facut si Saddam Hussein dupa invazia din Golf, si anume sa arunce in aer toate sondele petroliere", a spus Ciofu.

Pretul petrolului a scazut luni, pe fondul speculatiilor ca intrarea rebelilor in Tripoli ar putea duce la incetarea conflictului din Libia, iar aceasta tara ar putea relua exporturile de petrol, ceea ce ar duce la cresterea livrarilor la nivel mondial, potrivit BBC News.

Astfel, pretul petrolului Brent a scazut cu 2,9%, la 105,5 dolari pe baril, in timp ce barilul de petrol "light sweet crude" a ajuns la 81,3 dolari, in scadere cu 1,3%.

Libia este al 12-lea cel mai mare exportator de petrol din lume, iar inainte de inceperea conflictului, producea 1,6 milioane de barili pe zi de titei (2% din productia mondiala).

#pret petrol, #pret petrol libia, #petrol lupte libia , #Stiri Bursa