Pretul aurului, care a atins un nivel record in sedinta anterioara, a recuperat pierderile inregistrate in prima parte a sedintei de joi, pe fondul speculatiilor ca cererea va ramane puternica, in contextul deprecierii dolarului si accelerarii inflatiei, relateaza Bloomberg, citat de NewsIn.
Investitiile in fonduri sustinute de aur au crescut cu 68% in perioada ianuarie-septembrie, in contextul in care criza a afectat economia mondiala si deprecierea dolarului a dus la temeri legate de inflatie, a anuntat Consiliul Mondial al Aurului. Costul de trai din Statele Unite a crescut peste asteptari in octombrie, in contextul in care pretul petrolului a crescut cu 9,1%.
"Exista destui dolari ieftini in piata", a declarat Bob Takai, manager in cadrul Sumitomo Corp. Cu toata aceasta "lichiditate excedentara" in pietele monetare, aurul este ales de investitori ca tinta de investitii.
Pretul aurului cu livrare imediata a revenit la 1.144,39 dolari/uncie, dupa ce a scazut anterior cu 0,5%, la 1.140,10 dolari/uncie. Pretul aurului cu livare in decembrie a crescut cu 0,3% pe piata americana, la 1.144,40 dolari/uncie.
"Tendinta aurului pe termen lung este de scumpire", a declarat Takai.
"Sunt putin ingrijorat de ritmul de crestere a preturilor din ultimele doua, trei luni, deci consider ca pretul aurului va inregistra o scadere brusca in viitorul apropiat".
Pretul aurului a crescut miercuri la un record de 1.152,85 dolari/uncie, ducand castigurile din ultimele patru zile la 3,8%.