Piata farmaceutica mizeaza pe crestere din ieftinirea medicamentelor

Luni, 27 August 2007, ora 09:09
1102 citiri

Incepind cu 1 noiembrie 2007, medicamentele se vor ieftini in medie cu 15%, potrivit lui Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii. Ieftinirea medicamentelor vine in urma negocierilor intre reprezentantii Ministerului Sanatatii (MSP) si cei ai farmacistilor, distribuitorilor si producatorilor de medicamente.

Aceasta reducere de pret se va aplica atit medicamentelor compensate si gratuite, cit si celor care se pot cumpara fara prescriptie medicala. "Acum se stabilesc preturile la medicamente luindu-se in calcul pretul cel mai mic practicat in trei state din Uniunea Europeana. Vom lua in calcul, pe viitor, cel mai mic pret din 12 state ale Uniunii Europene. Potrivit estimarilor noastre la costurile din 2006, am avea o reducere cu pina la 15% la toate medicamentele", a explicat ministrul Nicolaescu.

Potrivitordinului aprobat vineri de ministrul Eugen Nicolaescu,pentru aprobarea normelor privind modul de calcul al preturilor la medicamentele de uz uman,pretul medicamentelor de import se va stabili prin comparatie cu costul aceluiasi medicament de uz uman inregistrat in Republica Ceha, Bulgaria, Ungaria, Grecia, Slovacia, Austria, Belgia, Italia, Danemarca, Germania, Marea Britanie si in Elvetia.

Ieftinirea medicamentelor in proportie de 15% nu inseamna reducerea pretului fiecarui produs in parte cu acest procent, potrivit lui Adrian Caretu, presedintele Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente. "Vor exista medicamente la care pretul va scadea, in timp ce la altele va creste si doar la modul general, ca o medie, medicamentele se vor ieftini cu 15%. Bolnavii trebuie sa stie ca, daca acum isi cumpara aspirina cu un pret, nu inseamna ca dupa 1 noiembrie e obligatoriu sa o cumpere la un pret cu 15% mai mic", precizeaza Adrian Caretu. Ministrul Nicolaescu a declarat ca va da detalii privind medicamentele care se vor ieftini si cele care se vor scumpi dupa 1 octombrie, dupa ce vor fi finalizate cataloagele cu preturile medicamentelor in urma recalcularii.

Caretu a mai adaugat ca procentul cu care se ieftineste un medicament tine si de adaosul comercial al fiecarei farmacii in parte, adaos care poate fi de maximum 24%, dupa cum a stabilit Ministerul Sanatatii.

Acesta a subliniat caproducatorii de medicamente sint cei care vor suporta cea mai mare pondere din scaderea cu 15% a pretului la medicamente incepind cu 1 noiembrie. "Am facut acest efort pentru a creste accesul bolnavilor la medicamente, dar asteptam ca si autoritatilesa faca un efort similar si sa creasca procentul de compensare a medicamentelor sau fondurile pentru compensarea acestora", a spus Caretu. In opinia sa, fondurile alocate de Guvern pentru sanatate ar trebui sa ajunga in 2008 la 6% din Produsul Intern Brut (PIB), pentru ca toate cheltuielile din sanatate sa fie acoperite si serviciile sa fie performante.

Continuarea in <a href=http://www.cotidianul.ro/index.php?id=13452&art=34629&cHash=0dce0fe662>Cotidianul</a>

<b>Bloombiz</b>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.