Piata de brokeraj in asigurari a crescut cu 18% anul trecut

Joi, 18 Martie 2010, ora 11:34
1392 citiri
Piata de brokeraj in asigurari a crescut cu 18% anul trecut

Brokerii de asigurari au intermediat anul trecut prime brute subscrise de aproape 3,2 miliarde de lei (755 milioane euro) cu 18% mai mult decat in 2008, in timp ce veniturile au urcat cu 7%, a declarat joi presedintele Comisiei de Supraverghere a Asigurarilor (CSA), Angela Toncescu, citat de NewsIn.

"Este posibil ca aceasta evolutie sa fi fost sustinuta de climatul financiar dificil de anul trecut, cand consumatorii produselor de asigurare au incercat sa obtina cele mai bune preturi si oferte si au apelat la serviciile intermediarilor.

Cu siguranta, din acest punct de vedere, putem spune ca, pentru brokerii de asigurare, criza a avut si efecte benefice", a afirmat Toncescu.

Ea a precizat ca brokerii au intermediat 36% din valoarea totala a subscrierilor din piata, cu sase puncte procentuale peste nivelul din 2008, raportand valoarea primelor intermediate la valoarea primelor brute subscrise de asiguratori in 2009.

Seful CSA a mai spus ca veniturile obtinute din activitatea de brokeraj au insumat 522,33 milioane lei, in crestere cu 7% fata de anul precedent.

Din aceasta suma, veniturile obtinute din negocierea contractelor au insumat 498,06 milioane lei, care reprezentand 95% din total.

Veniturile obtinute de intermediari din regularizari de daune au fost de 11,53 milioane lei si au reprezentat 2,3% din total.

In Romania exista peste 500 de brokeri autorizati sa functioneze, gradul de intermediere ajungand la 36%.

"In statele dezvoltate, gradul de intermediere prin brokeri este mult mai ridicat, iar in unele dintre acestea brokerii reprezinta chiar principalul canal de vanzare a produselor si serviciilor de asigurare", a mai spus seful CSA, care se asteapta la o crestere a rolului brokerilor de asigurare in viitor.

Piata de asigurari a incheiat 2009 cu un volum de prime brute subscrise de 8,84 miliarde lei (2,1 miliarde euro), cu 1,1% sub nivelul din 2008. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#piata, # brokeraj, # asigurari, # crestere , #Stiri Bursa