Petrolul, 250 dolari/baril: Lumea se intoarce in recesiune - sanse 99%

Miercuri, 29 Iunie 2011, ora 13:01
2529 citiri
Petrolul, 250 dolari/baril: Lumea se intoarce in recesiune - sanse 99%

Sistarea productiei de petrol din Libia si cererea exploziva de combustibil din China, Japonia si Orientul Mijlociu vor duce la o crestere apocaliptica a pretului in 2012. Administratia din domeniul Energiei nu recunoaste acest lucru, dar toate calculele ne arata ca trebuie sa ne pregatim pentru preturi ale petrolului fara precedent.

Dave Rosenberg a declarat recent ca sansele ca SUA sa intre in recesiune in 2012 sunt de 99%, dar este putin probabil sa fi luat si pretul petrolului in calcul.

In contextul actual, este de asteptat ca petrolul sa atinga pretul de 150 de dolari pe baril in vara urmatoare, relateaza Business Insider.

Dar, in conditiile unei economii ca cea a SUA aflata in recesiune, ar trebui sa mai adaugam 100 de dolari la valoarea de mai sus.

Administratia de Informatii din domeniul Energiei (Energy Information Administration -EIA) estimeaza un consumul global de petrol in crestere cu 1,7 milioane de barili pe zi in a doua parte a anului.

Adica cu 0,3 milioane de barili pe zi mai mult decat in luna mai. Motivul principal este predictia de crestere a cantitatii de electricitate generata in China, japonia si Orientul Mijlociu.

Adio rezerve!

In 2012, omenirea va consuma 1,6 milioane de barili de petrol pe zi. Cantitatile de petrol furnizate de statele non-OPEC vor creste in medie cu aproximativ 0,6 milioane de barili pe zi anul acesta si cu 0,5 milioane de barili pe zi in 2012.

EIA se asteapta ca piata sa se bazeze atat pe o scadere a rezervelor, cat si pe o crestere a productiei in statele OPEC si non-OPEC pentru a-si satisface cererea in crestere.

Aceste cifre descurajante (1,7 milioane barili pe zi in 2011 si 1,6 milioane de barili pe zi in 2012) prevestesc o explozie socanta a cererii asemanatoare cu cea din 2006-2007.

Solutia este scaderea rezervelor, adica ceea ce s-a intamplat inainte de socul din 2008.

Daca nevoiele de petrol vor fi rezolvate prin epuizarea rezervelor globale, inseamna ca se va consuma mai mult decat se va produce. Dar EIA nu a putut recunoaste acest lucru.

Cine musamalizeaza problema "Libia"

In ciuda parerilor care spun contrariul, omenirea trebuie sa suplineasca sistarea productiei de petrol din Libia.

Ce spune EIA despre Libia? In timp ce productia de titei din OPEC scade cu 0,4 miliarde de barili pe zi in 2011 din cauza sistarii din Libia, productia de titei prelucrat creste in OPEC cu 0,6 milioane de barili pe zi.

EIA estimeaza ca piata titeiului brut va continua sa se contracte in 2012.

Astfel de afirmatii sunt tipic guvernamentale. Productia OPEC de titei brut va scadea in medie cu 0,4 milioane de barili pe zi in 2011 si va creste cu 0,7 milioane de barili in 2012.

Acest lucru inseamna ca avansul net va fi de 0,3 milioane de barili pe zi in 2012, in contextul in care petrolul din Libia ramane "oprit".

Pe de alta parte, exista o cerere enorma de benzina diesel. Acest lucru inseamna ca si cererea de titei de cea mai buna calitate este in crestere.

Daca nu avem destul titei, rezulta ca preturile vor exploda.

Nevoia Chinei pentru benzina diesel este fara precedent si va depasi capacitatea de rafinare.

A existat un deficit de diesel in 2007-2008, dar este clar ca acesta va fi depasit de criza din 2012.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#crestere pret benzina, #crestere pret petrol, #criza petrol, #petrol libia, #petrol, #pret petrol, #prett benzina, #rezerva petrol , #Stiri Bursa