Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Pestii, crustaceele si molustele se comercializeaza dupa norme UE, din 1 ianuarie

Pestii, crustaceele si molustele se comercializeaza dupa norme UE, din 1 ianuarie
Pentru a se comercializa, pestii, crustaceele si molustele nu trebuie sa prezinte niciun semn clinic de boala in ziua efectuarii transportului, potrivit unui ordin emis de Autoritatea Veterinara, care intra in vigoare de la 1 ianuarie 2007.

Ordinul emis de Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), transpune in legislatia nationala normele europene privind punerea pe piata a animalelor si a produselor de acvacultura.

Astfel, pentru pestii aflati pe o lista cu specii predispuse spre anumite boli, comercializarea se va face doar pe baza unui document de miscare care sa certifice ca provin dintr-o zona autorizata. Speciile aflate in vizorul autoritatilor sunt somonul, la care se poate constata anemia infectioasa sau stiuca si calcanul care pot avea septicemie hemoragica virala. Nici crustaceele nu scapa de controale suplimentare, existand riscul de aparitie a ciumei racului implatosat.

Potrivit ordinului, pestii, crustaceele si molustele nu se pot comercializa daca provin dintr-o ferma care este supusa unei interdictii din motive de sanatate a animalelor. Aceasta regula este valabila si in cazul in care sunt puse pe piata oua si gameti, in scopuri de reproductie.

Animalele de acvacultura trebuie sa fie expediate in cel mai scurt timp posibil la locul de destinatie folosindu-se mijloace de transport care au fost curatate si dezinfectate cu o substanta autorizata. Daca in transportul terestru este utilizata apa, vehiculele vor fi alese astfel incat sa nu existe pierderi de apa pe durata transportului.

Pentru fiecare tara membra a Uniunii Europene, animalele si produsele de acvacultura trebuie sa corespunda conditiilor de sanatate adoptate in conformitate cu procedura comunitara.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1025 ori