Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Patronatele sunt nemultumite de anumite prevederi din legea societatilor comerciale

Patronatele sunt nemultumite de anumite prevederi din legea societatilor comerciale

Patronatele sunt nemultumite de legea societatilor comerciale, considerand-o rigida, cu prevederi birocratice ce atrag costuri, si solicita eliminarea unor prevederi din acest act normativ, potrivit unui comunicat al Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB).

In data de 20 februarie 2007, Alianta pentru Dezvoltarea Economica a Romaniei (ADER) si Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB), care detine in prezent presedintia executiva a ADER, au reluat (pentru a doua oara in aceasta luna) discutiile privind amendarea Legii nr.441/2006, care a modificat Legea nr.31/1990 a societatilor comerciale.

Timpul scurs intre cele doua reuniuni a folosit strangerii cat mai multor puncte de vedere din partea patronatelor si a confederatiilor patronale cu privire la noul act normativ si prezentarea obiectiilor reiesite din parcurgerea noii legi.

Observatiile la lege, exprimate, intre altii de CCIB, ASPAPLAST (Asociatia Patronatelor din Industria Maselor Plastice), FEPAIUS (Federatia Patronatelor din Industria Usoara), societatile comerciale Romcontrol, Romexpo, Romtrans, CISEROM s-au referit, in principal, la incalcarea unuia dintre principiile de baza cuprins in Strategia post-aderare a Romaniei - flexibilitatea mediului de afaceri.

Potrivit patronatelor, in forma actuala a legii apare o extindere a imixtiunii statului in administrarea unei afaceri private, impunand nu numai conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca un administrator sau director al unei societati din punctul de vedere al incompatibilitatii sale cu functia, datorita faptelor penale savarsite, dar si conditiile restrictive pentru actionari (proprietari) de a alege CA si directorii dintre actionari, salariati sau alte persoane care considera ca le administreaza cel mai bine averea incredintata.

Patronatele sustin ca se incalca astfel principiul conform caruia compania privata apartine oamenilor care investesc in ea, nu statului, angajatilor, furnizorilor sau localitatii in care este situata.

Reprezentantii companiilor sunt nemultumiti si de incalcarea principiului claritatii si al nerepetarii aceleiasi prevederi la mai multe articole, la principiul convergentei cu celelalte legi din Romania si al convergentei cu regulile de administrare din UE, precum si la principiul constitutional al neretroactivitatii legii in timp, textele de lege avand referiri la perioade de cinci ani in urma.

Dintre propunerile de modificare a Legii 441 facute in sedinta ADER, cele mai importante se refera la termenul de convocare a AGA, care sa fie de de 30 zile de la data expedierii scrisorilor catre actionari, scrise sau pe suport electronic, sau de la data depunerii la Monitorul Oficial in vederea publicarii, modificarile la statut si Actul Constitutiv sa fie la dispozitia actionarilor cu 15 zile inainte de AG pentru a le consulta si a putea face propuneri.

Oamenii de afaceri au acuzat si graba cu care legea a intrat in vigoare si care a fost justificata de initiatorii sai prin necesitatea de a fi gata la data aderarii, iar vina pentru intarziere o poarta Camera Deputatilor, care a amanat dezbaterile pana la finele lunii noiembrie 2006. Asa se explica faptul ca oamenii de afaceri nu au mai avut ragazul legal de 90 de zile pentru studierea documentului, se arata in comunicatul CCIB.
Ca atare, s-a stabilit un termen de sapte luni pentru aplicarea unor articole care intr-adevar necesita timp si care nu au tangenta cu aquis-ul comunitar, cu precadere cele legate strict de structura consiliului de administratie.

Oamenii de afaceri s-au plans de faptul ca, desi au cerut institutiilor statului sa trimita reprezentanti la intalnirile organizate de patronate, doar Ministerul Justitiei a raspuns invitatiei.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 913 ori