OPCOM ar putea da in judecata Comisia Europeana pentru amenda de un milion de euro

Luni, 10 Martie 2014, ora 17:06
1605 citiri
OPCOM ar putea da in judecata Comisia Europeana pentru amenda de un milion de euro

Bursa de energie OPCOM ar putea da in judecata Comisia Europeana (CE) si Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) pentru amenda de 1 milion de euro primita pentru discriminarea traderilor de energie, a declarat luni directorul general al bursei, Victor Ionescu.

"Decizia amendarii OPCOM si Transelectrica a fost injusta. Analizam, la nivel corporativ, sa dam in judecata CE la Curtea Europeana de Justitie si ANRE, care, in calitate de reglementator, reglementeaza toata activitatea OPCOM", a spus Ionescu intr-o intalnire cu presa.

CE a anuntat saptamana trecuta ca a amendat OPCOM si Transelectrica, proprietarul bursei de energie, cu 1 milion de euro pentru ca au abuzat de pozitia dominanta pe piata romaneasca a tranzaciilor spot cu energie, incalcand normele europene in materie de concurenta.

Ancheta CE a inceput in decembrie 2012.

CE a precizat ca intre 2008 si 2013 OPCOM a impus ca membrii pietelor spot de energie electrica sa se inregistreze in Romania, refuzand sa accepte comerciantii care erau deja inregistrati in alte state membre ale Uniunii Europene.

Ca urmare a cerintei OPCOM, comerciantii de energie din UE nu puteau intra pe piata angro de energie electrica din Romania decat prin infiintarea unui sediu permanent in Romania, ceea ce presupune costuri suplimentare si dezavantaje organizatorice pentru comerciantii din UE in comparatie cu cei din Romania.

Pe langa OPCOM, CE arata ca responsabila pentru aceasta situatie este si Transelectrica, proprietarul bursei de energie.

Surse din sistemul energetic sustin ca initial amenda CE fusese stabilita la 70 milioane de euro.

Transelectrica este controlata de Secretariatul General al Guvernului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bursa energie OPCOM, #comisia europeana, #amenda OPCOM , #Stiri Bursa