Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Mihai Chisu, broker IFB Finwest: Statul nu baga in seama bursa - Interviu

Mihai Chisu, broker IFB Finwest: Statul nu baga in seama bursa - Interviu


A devenit o obisnuinta ca rapoartele zilnice privind evolutia bursei de la Bucuresti sa fie caracterizate prin cuvinte precum "acalmie", "stagnare", "rulaj minim". Volumul tranzactiilor BVB este in jur de 2 milioane de euro pe zi, pe cand in Polonia, tara comparabila, ajunge la sute de milioane.

De ce se intampla acest lucru si cum se resfrange aceasta situatie asupra investitorilor, a explicat, intr-un interviu acordat Business24, brokerul Mihai Chisu, din cadrul companiei IFB Finwest.

Ce l-ati sfatui pe un investitor care nu se pricepe foarte bine ar vrea sa investeasca la Bursa?

Cand vine cineva sa investeasca la bursa o face pentru ca are un motiv. El priveste acolo investitia ca pe un plasament si are o sumedenie de motive pentru care isi exercita calitatea de investitor.

Bursa romaneasca este problema, pentru ca nu-i ofera suficient potential si suficienta oportunitate. Noi traim intr-o tara in care bursa nu-i bagata in seama.

Daca in alte tari rolul primordial al bursei este acela de a finanta economia, cum se intampla in Statele Unite sau Anglia, la noi finantarea economiei se face doar prin banci. In momentul de fata, economia noastra este blocata pentru ca bancile nu mai au bani sa finanteze.

Valoarea zilnica a tranzactiilor din Marea Britanie este de 6 miliarde de euro, in Germania este de 3,5 miliarde de euro, in Spania de 3 miliarde de euro, in Turcia este de aproape 1 miliard de euro.

In Romania facem 2 milioane! Nu exista grad de comparatie la asa ceva.

Polonia face valori de tranzactionare intre 100 si 200 de milioane de euro pe zi.

Diferenta este ca Polonia si-a asumat rolul de a dezvolta bursa, la nivel de stat, iar la noi bursa ar fost ultimul lucru pe care statul l-ar fi bagat in seama.

Bursa creaza un sistem financiar, adica genereaza locuri de munca, fluxurile financiare circula prin banci, se fac impozite si taxe din speculatii, in urma profiturilor care se inregistreaza. Adica, este un ecosistem financiar care genereaza niste bani.

Cand ati spus transparenta la ce v-ati gandit?

Transparenta inseamna ca o companie, cand este listata la bursa, prin regulamentele de conduita si legislatie, trebuie sa intruneasca niste criterii de transparenta, care sunt luate din principiile guvernantei corporative.

Trebuie sa-si faca cunoscute rezultatele financiare intr-un mod constant, trebuie sa anunte piata de orice fel de schimbari, de planurile de afaceri, sa faca o radiografie permanenta a companiei si sa se expuna intr-un mod vizibil, diseminat corect, in asa fel incat investitorul, in clipa in care plaseaza banii, s-o faca in cunostinta de cauza.

Investitorul trebuie sa fie informat, sa mearga la adunari generale, sa primeasca comunicate despre compania respectiva, sa stie despre schimbari semnificative in actionariatul ei, in managementul ei, despre planurile de viitor ale companiei, adica lucrurile care-l fac pe un investitor sa se simta confortabil atunci cand baga bani intr-o companie, pentru ca este o investitie.

Nu pot sa investesc in companii doar dupa numele lor. Vreau sa stiu ce au acolo, sa pot sa fac o analiza pertinenta.

Acest lucru nu se intampla acum la BVB? De ce nu sunt mai multe companii de stat la bursa?

Companiile de stat sunt conduse politic, in majoritatea lor, fiind grevate de o serie de obligatii. Cei care le conduc si cei care le reprezinta la nivel de stat nu au interesul, pe mai departe, ca aceste lucruri sa fie cunoscute. Din acest motiv evita bursa.

In afara de Transelectrica si Transgaz, nicio companie de stat n-a mai ajuns pe bursa si s-au facut propuneri, inca de pe vremea lui Adrian Nastase, care sa transforme Romania intr-o piata de capital moderna.

Propuneri au fost - CFR Marfa, Tarom, Romgaz si multe altele. Niciuna nu a ajuns pe bursa.

Nu exista nimic sigur si asta este o nota foarte proasta pe care o afisam pentru mediul investitional strain, pentru ca spunem una, facem alta, pentru ca promitem manageri la companiile de stat si nu se intampla.

Normal ca banii nu vin si lumea se mira de ce se depreciaza leul in fata euro si de ce nu sunt euro in tara. Nimeni nu vrea sa plaseze bani intr-o tara in care nu exista predictibilitate.

Daca, intr-un scenariu fantezist, toate marile companii de stat ar fi pe bursa, ar inregistra BVB o revigorare?

Toata lumea ar fi multumita, in afara de cei care sunt la limita legalitatii. Bursa ar genera mai departe lichiditate, ar genera interes, ar atrage investitori straini, care sa vina cu bani, care sa completeze dezechilibrile macroeconomice din Romania.

Pe de alta parte, companiile ar fi mult mai atent observate de catre investitori. Managerii de acolo ar fi mult mai responsabili, n-ar mai inchide ochii la orice fel de matrapazlacuri si toata lumea ar fi mult mai fericita.

S-ar genera niste bani pentru stat si n-ar mai exista cazuri in care vedem ca exista companii de stat care ajung in pragul falimentului si care sunt lasate, pur si simplu. Un exemplu rasunator este Oltchim, companie de stat care in 20 de ani nu a reusit sa acumuleze decat datorii.

Dati-mi un exemplu de succes, in care statul si-a scos pe bursa companiile

Polonia este exemplul de succes al privatizarilor statului prin intermediul bursei. A reusit si in scurt timp va fi o bursa chiar mai importanta decat Austria, o tara de marca in pietele financiare din zona centrala a Europei.

Statul s-a implicat intr-un mod activ si coerent, a creat un cadru legislativ, a privatizat prin intermediul bursei, si-a asumat rolul de plasator de pachete prin intermediul bursei la modul corect. La noi cele mai multe tranzactii s-au facut prin intermediul investitorilor strategici.

Vazand cum s-au facut privatizarile pana acum in Romania, ma gandesc la un singur lucru: comision.

Adica, de ce sa creezi o competitie transparenta, cand poti sa-i dai unuia pe sub mana? Asta-i diferenta. Nu stii nici macar daca iei pretul cel mai bun, nu stii nimic.

In clipa in care vrei sa fii vizibil, o faci prin Bursa. In clipa in care vrei sa fii ascuns, n-o faci prin bursa. E simplu.

Ce mai este, atunci, de facut pentru bursa din Romania?

Mai sunt cateva companii care pot sa dea o gura de oxigen bursei, daca s-ar implica si statul, ca sa atraga populatia catre piata de capital.

Eu nu pot sa-mi dau seama cum Loteria Romana intra in faliment. Nu stiu cum poate un joc de noroc, de genul Loteriei, sa intre in faliment. Daca o astfel de companie ar fi fost vreodata pe bursa sunt absolut sigur ca toate tranzactiile suspecte facute acolo ar fi atras atentia. Asa, nu stie nimeni de ele. Se fac acum niste cercetari, mai departe nu stii ce se intampla.

Nu exista un al treilea ochi, care se cheama piata de capital, care sa supravegheze o companie si managerii de acolo. Managerul unei companii listate poate fi tras la raspundere de catre orice actionar si pot fi mii de actionari.

Statul are foarte multe companii pe care le-ar putea salva, din acest derizoriu financiar in care le-a adus, din cauza unor nepriceputi, printr-o listare eficienta la bursa. E foarte simplu, transparent si modern. Daca e un sistem care functioneaza in alte tari atat de bine, asta nu inseamna ca noi trebuie sa avem rezerve in a-l implementa.

La un rulaj atat de mic, precum cel de la BVB, ce mai castiga brokerii?

Brokerii din Romania nu castiga bani. 90% din brokeri sunt in pierdere. E o carte pe care o incearca cu totii, de a rezista intr-un domeniu care are un potential enorm. Daca te uiti ca noi facem 2 milioane pe zi, iar altii fac 100 de milioane pe zi, iar altii fac un miliard pe zi, iti dai seama ca potentialul este colosal.

La ce venituri poate ajunge un broker?

Scara de castiguri este una foarte mare. Brokerii castiga in mod special din comision. Daca tranzactionezi si intermediezi sume de bani, care sunt zeci de milioane de euro sunt convins ca si veniturile sunt unele foarte mari.

In Romania, intermediezi sute de mii de euro in cazul in care esti un broker foarte bun.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2926 ori