Fondul Proprietatea se "muta" in America. Ce cred analistii despre mirajul Bursei din New York

Joi, 12 Mai 2011, ora 17:52
2610 citiri
Fondul Proprietatea se "muta" in America. Ce cred analistii despre mirajul Bursei din New York

Administratorul Fondului Proprietatea si-a intors privirea catre bursele mari din afara. Primul "atac" vizeaza investitii pe New York Stock Exchange, pentru care a si primit aprobare din partea Comisiei Nationala a Valorilor Mobiliare.

Este piata locala prea mica pentru Fondul Proprietatea? Se pare ca da, cred Florin Dolea, director executiv Pioneer Asset Management si analist financiar.

"Sa nu uitam ca Fondul Proprietatea are o capitalizare aproape de 2 miliarde de euro si piata locala este o piata cu lichiditate zilnica de milioane de euro", aminteste Dolea.

Walter Blaj, directorul general adjunct al Globinvest, crede ca la baze acestei miscari de extindere a orizontului investitional sta volumul de lichiditate incomparabil mai mare si riscul mai scazut, oferit de pietele externe.

Totusi, investitorii care sunt dispusi sa isi asume riscuri mai ridicate pot atinge randamente destul de bune si pe o piata emergenta cum este Romania, este de parere Radu Hanga, directorul general BT Asset Management.

"Pe piata interna, In cazul Fondului Proprietatea ar fi interesant de exemplu sectorul bancar, in care fondul a investit deja, dar oportunitatea cea mai mare o reprezinta nu achizitiile noi ci administrarea activelor care sunt deja in portofoliu", continua acesta.

Ce castiga cel mai mare actionar: statul roman

"Daca statul doreste intr-adevar maximizarea valorii participatiei detinute la Fondul Proprietatea atunci va trebui sa lucreze cu Templeton pentru eficientizarea guvernantei corporative a companiilor din portofoliu, pentru listarea unor participatii din sectorul energetic si de utilitati si pentru listarea unor companii detinute de Fond care nu sunt in acest moment prezente in piata de capital", este de parere Radu Hanga.

De altfel, statul ar trebui sa fie fericit cu orice masura a administratorului care va duce la cresterea pretului de piata, spune analistul financiar Florin Dolea, care adauga ca statul nu ar trebui, oricum, sa aiba "viata lunga" in Fondul Proprietatea.

Ca statul ar trebui sa se retraga cat mai repede din aceasta afacere o spune si Walter Blaj, care nu crede in distinctia de tipul "statul" si "restul lumii" printre actionarii Fondul Proprietatea. "Nu vad avantaje si nici dezavantaje mai mari sau mai mici pentru Stat decat pentru restul actionarilor", spune acesta.

Ce nota primeste Franklin Templeton

Intrebati despre rezultatele administratorului Franklin Templeton, analistii consultati de Bloombiz.ro considera ca e prea devreme pentru un verdict.

"Cred ca Franklin Templeton face eforturi de lobby pe langa guvern si sprijina masurile anuntate recent, de vanzare de pachete, de privatizari, tocmai in ideea de a-si lichidiza portofoliul. Pe de alta parte, deciziile mari strategice inca nu s-au luat", afirma Dolea.

Directorul Globinvest face o scurta recapitulare a perioadei pre-Franklin Templeton. "Inainte, <<performanta>> perceputa de mine a fost legata mai degraba de marimea salariilor", spune Blaj.

Influenta politicului nu iese din calcul. "Demersurile pe care Templeton trebuie sa le intreprinda pentru valorificarea detinerilor Fondului implica decizii ale statului si de aceea sunt de lunga durata avand in vedere inertia institutionala si interesele politice", afirma Radu Hanga.

Totusi, in opinia sefului BT Asset Management, presiunile venite din partea organismelor internationale pentru listari si pentru liberalizarea pietei energetice ar putea creste semnificativ valoarea activelor Fondului pe termen mediu si lung.

#florin dolea, #fondul proprietatea, #radu hanga, #walter blaj , #Stiri Bursa