Fermierii olandezi vor ''da iama'' in Romania

Sambata, 04 Februarie 2006, ora 03:28
1010 citiri

Fermierii olandezi ar putea investi, prin intermediul programului Agentiei SAPARD, in mai multe domenii din agricultura romaneasca, precum fermele de vaci de lapte, urmate de fermele de porci, pomicultura si horticultura.Romania a participat in perioada 25 - 26 ianuarie la expozitia EMIGRARIA, desfasurata in orasul Zwolle din Olanda, standul fiind vizitat de aproximativ 200 de fermieri, interesul fiind similar cu cel pentru tari precum Canada, o destinatie clasica pentru emigrare.

Fermierii din Olanda s-au aratat interesati de oportunitatile de finantare oferite de Programul SAPARD, acest program nefiind implementat in aceasta tara. De asemenea, in Olanda cotele fixate si impuse sunt inflexibile, iar o noua investitie presupune achizitionarea cu sume uriase a unor cote disponibile.

De exemplu, conform declaratiilor participantilor, o investitie noua intr-o ferma cu 50 de vaci de lapte si cu 50 de hectare aferente (conforma cu toate normele Uniunii Europene) poate ajunge la aproape patru milioane de euro, pe cand in Romania costurile sunt de aproximativ 500.000 de euro.

Fermierii olandezi care au vizitat standul Romaniei au pus in discutie optiunea emigrarii sau crearii de ferme in alte tari din cauza imposibilitatii unor investitii noi sau a extinderii activitatii din agricultura. Cele mai multe probleme ridicate de fermierii interesati au fost de posibilitatea de a achizitiona pamant in Romania, facilitati oferite de tara noastra, costul terenurilor, sistemul fiscal, etc.

Prin SAPARD, masura de investitii in exploatatiile agricole, se pot cofinanta proiecte in sectorul vegetal (cu valori intre 5.000 si 500.000 de euro) sau in cel animal ( valori intre 5.000 si doua milioane de euro). In acest moment in portofoliul Agentiei SAPARD sunt numeroase proiecte implementate de catre cetateni straini care au inteles inca d

BLOOMBIZ - PORTALUL TAU DE AFACERI!

Abonati-va la newsletter!