Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Fermierii care practica agricultura ecologica ar putea accesa fonduri UE de 260 mil. euro

Fermierii care practica agricultura ecologica ar putea accesa fonduri UE de 260 mil. euro

Fermierii care practica agricultura ecologica ar putea accesa fonduri UE de circa 260 de milioane euro, in perioada 2007-2013, pentru finantarea investitiilor in suprafetele agricole.


"Agricultura ecologica va fi sprijina prin masura de agromediu din cadrul Planului National de Dezvoltare Rurala si estimam ca acestui segment ii vor fi alocate fonduri de circa 260 de milioane euro, reprezentand 40% din suma totala a masurii, de 660 de milioane euro. Aceasta suma trebuie insa aprobata de Comisa Europeana, odata cu aprobarea planului", a declarat agentiei MEDIAFAX directorul adjunct al Directiei Generale de Dezvoltare Rurala din cadrul Ministerului Agriculturii, Liliana Vasile.

Fermierii care practica agricultura ecologica vor beneficia si de un sistem de plati compensatorii, pe hectar, in functie de tipul de cultura.

"Platile sunt o compensare ca urmare a pierderilor pe care fermierul le sufera cand se apuca de acest tip de agricultuta, el realizand o productie mai scazuta pentru inceput, fiind nevoit sa faca investitii mai mari", a spus Vasile.

Potrivit acesteia, cuantumul platilor nu a fost inca stabilit, insa nu va putea depasi plafoanele maxime impuse de Uniunea Europeana, de 600 euro pe hectar la culturile anuale si 900 euro pe hectar la culturile perene.

"Vom avea primele discutii la Bruxelles pe aceasta problema la sfarsitul lunii martie sau inceputul lunii aprilie, cand vom prezenta planul de dezvoltare rurala", a adaugat reprezentantul Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR).

Agricultura ecologica are in prezent o cota de piata de sub1%, potrivit firmelor de profil, insa domeniul devinne din ce in ce mai atractiv pentru fermieri. Anul trecut peste 3.000 de producatori si comercianti de produse ecologice s-au inregistrat la Ministerul Agriculturii, in timp ce suprafete cultivate ecologic au crescut de la circa 110.000 de hectare la 170.000 de hectare, potrivit estimarilor ministerului.

Productia ecologica din domeniul vegetal s-a ridicat in 2005 la aproape 132.000 tone, cea mai mare parte fiind cereale, de 55.000 tone.

Tototdata, producatorii au realizat ecologic, in 2005, peste 13 milioane de litri lapte de vaca, oaie si capra, in conditiile in care productie totala de lapte anuala a Romaniei este de circa 5,5 miliarde litri. Majoritatea cantitatilor de lapte ecologic este de vaca - 10 milioane litri.

Fermierii au produs si peste 1.000 de tone de branza si cascaval ecologic, jumatate din cantitate fiind livrata pe piete externe. Productia de miere ecologica realizata in 2005, de 610 tone, a fost exportata in proportie de peste 80%.

Produsele agroalimentare ecologice obtinute in Romania sau importate trebuie sa aiba inscriptionata pe eticheta sigla "ae". Aceasta are rolul de a identifica produsele agricole si alimentare care sunt certificate in agricultura ecologica de un organism de inspectie si certificare acreditat de MAPDR.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.mediafax.ro/ target=_blank>Mediafax</a>)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1453 ori