Fermele de melci, falimentare

Luni, 15 Mai 2006, ora 09:52
2363 citiri

Fermele de melci din Romania sunt intr-o situatie dezastruoasa, din cauza aplicarii incorecte a tehnologiei cat si a fenomenelor meteorologice extreme din anii 2005-2006.Fermierii de melci Helix Aspersa, care au pretul cel mai ridicat pe pietele internationale, dau vina pe expertii italieni care au promovat afacerea in Romania si afirma ca specia Aspersa nu a fost aclimatizata la conditiile meteo din Romania si s-a ajuns la o mortalitate de 90 la suta, in timp ce valoarea pierderilor depaseste valoarea investitiei initiale.

Aflata in faza de pionierat in Romania, cresterea melcilor (helicicultura) a trezit un mare interes, datorita faptului ca nu presupune investitii si suprafete de teren foarte mari, este sustinuta financiar prin programele SAPARD si Fermierul si a fost vazuta initial ca o activitate care aduce foarte multi bani.

in prezent, exista in Romania circa 650 de ferme de crestere a melcilor, 450 fiind infiintate numai anul trecut, majoritatea cu asistenta tehnica si tehnologie italiana, prin intermediul Institutului de Helicicultura din Cherasco (Piemont - Italia) si al firmei La Cassa Della Lumaca Impex SRL.

Potrivit specialistilor, conditiile climaterice din Romania sunt extrem de favorabile pentru cresterea melcilor, helicicultura putand deveni o activitate profitabila pentru romani daca sunt respectate anumite tehnologii de crestere.

Detinatorii unui teren irigabil prin aspersiune, de minim 2.500 - 3.000 metri patrati, pot incepe o astfel de afacere, care aduce profit din al doilea an de la infiintare daca sunt respectate anumite tehnologii de crestere si normele impuse de UE.

Prin programul SAPARD pot fi finantate proiecte de helicicultura, iar pana acum exista in jur de 30 de astfel de proiecte, a precizat Craciun. Deoarece romanii nu sunt consumatori de melci, productiile obtinute in crescatoriile autohtone se indreapta in totalitate catre export.

O procesare minima a melcilor ar aduce castiguri insemnate crescatorilor autohtoni, dar acest lucru ar necesita infiintarea unei capacitati de prelucrare, conform normelor UE, dar care ar deveni rentabile numai daca ar exista in Romania cel putin o mie de astfel de ferme.

Preturile pe piata internationala sunt dictate de bursa de la Paris si se situeaza pentru specia Helix Pomatia la circa un euro/kg, in timp ce la specia Helix Aspersa ajung la cinci euro/kg. Helix Pomatia este specia de melc care creste si in natura in Romania.

Bloombiz