Erste: Pretul petrolului va creste pana la 150 de dolari pe baril

Joi, 10 Martie 2011, ora 15:34
1097 citiri
Erste: Pretul petrolului va creste pana la 150 de dolari pe baril

Pretul petrolului nu reflecta inca pe deplin instabilitatea din Orientul Mijlociu si va continua sa creasca pana la nivelul de 150 dolari pe baril, insa in a doua parte a anului va incepe sa scada, pana la o medie anuala de 124 dolari, apreciaza analistii Erste Group, conform Mediafax.

"Evenimentele politice care au loc in unele tari arabe reprezinta cel mai important factor al instabilitatii. Deocamdata, acesta nu se reflecta inca pe deplin in preturi. Nu cred ca situatia se va stabiliza prea curand", afirma Ronald Stoferle, analist in sectorul materiilor prime din Erste Group.

Pretul record de 147 dolari pe baril a fost atins pemtru prima si singura data in 2008, din cauza tensiunilor legate de programul nuclear derulat de Iran.

Sursa citata arata ca daca productia de petrol va fi intrerupta in Libia sau Algeria, chiar si pe perioade sucrte, rezervele Arabiei Saudite vor fi epuizate.

Analistii departamentului de cercetare al Erste Group preconizeaza un pret mediu de 124 dolari pe baril pentru petrolul Brent in 2011. 

In opinia analistilor de la Erste Group, Arabia Saudita prezinta cel mai mare risc de declansare a unei cresteri abrupte a pretului petrolului pana la peste 200 dolari pe baril, atat pentru ca daca situatia sociala si politica s-ar inrautati, aceasta tara nu ar reusi sa creasca rapid capacitatile de rafinare, cat si din cauza ca exista riscul unui blocaj pe cele mai importante rute de transport al petrolului.

"Credem ca majoritatea riscurilor se afla la un punct maxim in ceea ce priveste pretul petrolului", potrivit lui Stoferle.

Pe de alta parte, avand in vedere ca 64 de tari au atins deja rata sustenabila maxima de extractie a petrolului, gazele naturale, in special cele sist, vor avea un rol tot mai important, iar activitati masive de explorare a acestui tip de combustibil vor fi derulate in Polonia si Ucraina.

"Exploatarea rezervelor de gaz de sist din Europa va dobandi o importanta enorma", estimeaza Stoferle.

Pretul petrolului a scazut joi pana la 115,3 dolari pe baril pentru petrolul Brent, de referinta la bursa din Londra.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#erste, #pretul petrolului, #erste, #carburanti , #Stiri Bursa