Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Energia verde a prins unda rosie in Romania - 16 Ianuarie 2008

Energia verde a prins unda rosie in Romania - 16 Ianuarie 2008
Interesele guvernantilor, birocratia si politicile ineficiente alunga investitorii in energie regenerabila. Toata lumea se plange de cresterea preturilor la energie si se uita cu jind la tarile europene, care investesc miliarde de euro in energii alternative. Campurile cu turbine eoliene sau cu panouri solare au ramas tot un vis pentru Romania.

Unul dintre investitorii care au incercat sa introduca la noi tehnologiile "verzi" s-a lovit de mai multe bariere. Dorin Preda, cercetator roman din Australia, produce panouri solare prin firma Q Solar. "In Romania, interesele legate de consumarea combustibililor fosili impiedica energiile regenerabile", crede Preda. El spune ca a fost invitat la conferinte si seminarii pentru a-si prezenta inventiile, dar guvernantii prezenti "au vorbit ce cred ei si au plecat fara sa asculte nimic din discursul specialistilor invitati".

"Ne-am trezit tarziu"

Gheorghe Pauna, director la Institutul de Lucrari si Modernizari Energetice, ne-a spus ca situatia prezenta nu se va modifica in urmatorii ani, pentru ca ne-am trezit cam tarziu sa investim in energia verde. "Multi investitori sunt descurajati de formalitatile pe care trebuie sa le indeplineasca. Se pierde foarte mult timp pentru obtinerea celor 16 documente majore si 86 de avize doar pentru documentatia de realizare a investitiei", spune Pauna.

Lipsa investitorilor in regenerabile de la noi este cauzata si de faptul ca, "pe plan mondial, sunt putini producatori, iar in Europa sunt atrasi de tari in care fenomenul se dezvolta foarte puternic", crede acesta. El spune ca, in Romania, sunt doar 9 MW instalati din energie regenerabila, in comparatie cu Germania unde sunt 30.000 de MW (n.r. - cat 43 de reactoare de puterea Reactoarelor 1 si 2 de la Cernavoda).

Energia rezultata din surse regenerabile de la noi este in mare parte instalata pentru cercetare. "Sunt cinci investitori cu care tinem legatura pentru investitia in parcuri eoliene. Vor fi cinci parcuri cu 100 de MW fiecare, in Banat, Moldova si Dobrogea. Investitia este de 1 milion de euro/MW, la care se adauga costuri pentru legarea la sistemul de transport", spune Pauna.

Certificatele verzi - un esec

Dan Ilie Teodoreanu, directorul institutului de cercetari al Centrului de Energie, ne-a spus ca s-a gresit in 2003, cand a fost respinsa strategia cu cote fixe pentru plata energiei regenerabile livrate in sistem si a fost acceptata cea cu certificate verzi.

"Cotele fixe erau preturi platite in functie de sursa de energie folosita: 9 eurocenti si 4 eurocenti/kWh produs in sistem solar si eolian. Prin certificatele verzi este promovata doar sursa de energie regenerabila cea mai ieftina", spune el.

Certificatul verde corespunde unei cantitati de 1MWh de electricitate obtinuta din surse regenerabile. Producatorii vand certificatele verzi furnizorilor, iar acestia sunt obligati sa cumpere mai multe de la un an la altul. Pretul unui certificat variaza intre 24 si 42 euro. "Pretul variabil a fost gandit pentru cazul in care aveai mii de producatori si ar fi existat cerere, iar pretul putea fi negociat. Or, la noi sunt 22 de turbine eoliene in toata tara, iar pe energie solara care sa livreze in sistem nu exista nicio instalatie", apreciaza Teodoreanu.

Evenimentul Zilei

Bloombiz


Bloombiz.ro Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul infoBloombiz ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1064 ori