CNVM: In ce conditii va acorda Fondul Proprietatea dividende in 2013

Joi, 29 Noiembrie 2012, ora 13:10
2646 citiri
CNVM: In ce conditii va acorda Fondul Proprietatea dividende in 2013

Fondul Proprietatea va distribui dividende anul viitor daca activul net pe actiune va depasi valoarea nominala, de 1 leu, in urma includerii participatiei la Hidroelectrica in calculul activului net, la o valoare stabilita de un evaluator independent, potrivit unui proiect de regulament al CNVM.

"Actiunile societatilor comerciale aflate in procedura de insolven?a sau reorganizare sunt incluse in activul net al Fondului Proprietatea fie la valoarea zero, fie la valoarea stabilita de un evaluator independent prin utilizarea unor metode de evaluare conforme cu Standardele Internationale de Evaluare (conforme principiului valorii juste), conform optiunii administratorului Fondului. In cazul in care administratorul alege utilizarea unor metode de evaluare conforme cu Standardele Internationale de Evaluare (conforme principiului valorii juste), in calculul activului net al Fondului Proprietatea va fi luata in considerare, in mod obligatoriu, valoarea mentionata in raportul de evaluare al evaluatorului independent", se arata in proiectul de regulament redactat de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Legislatia nu permite acordarea de dividende in cazul in care valoarea activului net pe actiune este sub valoarea nominala. Valoarea unitara a activului net al Fondului Proprietatea este sub 1 leu, din cauza inergistrarii la zero a participatiei la Hidroelectrica.

Fondul Proprietatea si-a redus in luna iunie cu 21% valoarea activului net, ca urmare a intrarii Hidroelectrica in insolventa. Fondul detine 20% din actiunile celui mai mare producator de energie elerctrica din Romania. La finalul lunii octombrie activul net pe actiune era de 0,96 lei.

Daca Fondul Proprietatea va include in calculul activului net si participatia la Hidroelectrica, nivelul activului pe actiune va depasi valoarea nominala si astfel Fondul va putea distribui dividende din profitul inregistrat in acest an.

Managerul Fondului Proprietatea, Gregorz Konieczny, afirma la finele saptamanii trecute, in AGA, ca ia in calcul mai multe solutii pentru a putea distribui dividende pentru 2012. El a spus ca Fondul a solicitat CNVM sa schimbe metodologia de calcul a valorii activului net pe actiune astfel incat in activ sa fie incluse si valoarea participatiilor la companiilor aflate in insolventa, cum este cazul Hidroelectrica.

Fondul a solicitat de asemenea modificarea regmentarii care nu permite acordarea de dividende daca valoarea activului net pe actiune este mai mica decat valoarea nominala a actiunilor.

"Modificarile propuse se refera la modalitatea de evaluare a actiunilor societatilor comerciale existente in portofoliul Fondul Proprietatea aflate in procedura de insolventa/reorganizare sau lichidare judiciara sau alte forme de reorganizare si lichidare, precum si a celor aflate in incetare temporara sau definitiva de activitate (...) Modificarile propuse se inscriu in contextul intentiei CNVM de armonizare a metodelor de evaluare a activelor organismelor de plasament coleetiv (OPC) autorizate/avizate de CNVM", se arata intr-un comunicat transmis de CNVM.

Observatiile sau propunerile pot fi transmise la CNVM pana la data de 8 decembrie.

#Fondul Proprietatea dividende 2013, #Fondul Proprietatea castiguri, #Fondul Proprietarea CNVM , #Stiri Bursa