Ce se va intampla cu bursele in septembrie 2011

Miercuri, 31 August 2011, ora 18:02
2125 citiri
Ce se va intampla cu bursele in septembrie 2011

Evenimentele din luna septembrie pe piata de capital au o istorie intunecata si nu pare sa existe o cale de iesire din acest ciclu nefericit. Exista vreo sansa ca anul 2011 sa fie cu totul diferit fata de istoria ultimilor ani, in conditiile in care oricum piata a fost zguduita de evenimente nefaste in ultimele luni, se intreaba specialistii.

Din 1896, spre exemplu, cand indicele Dow Jones a fost creat, acesta a pierdut in medie 1.07% in luna septembrie.

Castigul mediu pentru toate celelalte luni este de 0.71%. Diferenta de 1,78 de puncte procentuale are o semnificatie clara pentru statistici, cu un nivel de incredere de 95%, utilizat de statisticieni pentru a determna daca un tipar poate sa fie autentic.

Mai mult, evolutia bursei in luna septembrie a fost in mod remarcabil constanta.

Valoarea de acum noua decenii a fost cea mai mare, dupa care, an de an, valorile au inceput sa scada si nu au mai reusit sa depaseasca acel nivel in niciuna dintre lunile septembrie care au urmat. In cinci dintre cele noua luni septembrie, bursa a fost "la pamant", inclusiv in luna septembrie a anului trecut.

Chiar daca toti investitorii stiu de multi ani ca aceasta luna este cu "ghinion", nimic nu pare sa se schimbe.

In urma cu 20 de ani a aparut primul studiu academic in care a fost notata evolutia proasta a bursei, specifica lunii septembrie.

De la aparitia acelui studiu, diferenta intre media de profit din septembrie si restul lunilor a devenit chiar mai mare decat era pana in acel punct.

Cate sanse sunt ca luna septembrie din 2011 sa scape de "blestem", in conditiile in care oricum ultimele luni au fost extrem de grele pentru pietele de capital, iar istoria ne-a aratat doar precedente negative, se intreaba cei de la MarketWatch.

In plus, in lunile septembrie ale anilor trecuti piata de capital a avut performante chiar mai slabe, atunci cand lunile precedente au fost nefaste pentru piete.

Astfel, luna septembrie din 2011 are mari sanse sa fie destul de nefertila pentru burse, in conditiile in care am avut cateva caderi considerabile pe burse in ultima perioada.

Cu toate acestea, specialistii de pe piata ar putea sa argumenteze ca nu exista niciun motiv concret care sa determine piata sa sufere scaderi in luna care urmeaza.

Fara sa aiba o explicatie teoretica relevanta pentru existenta unui anumit tipar, statisticienii ne reamintesc adesea ca ramane intotdeauna o posibilitate semnificativa ca acel tipar sa fie pur fictiv.

Articol de Oana Bucurenciu

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#burse, #indice dow jones, #piete de capital , #Stiri Bursa