BVB propune tarife si comisioane noi

Joi, 27 Decembrie 2012, ora 14:22
1665 citiri
BVB propune tarife si comisioane noi

Consiliul Bursei (BVB) a avizat in sedinta de vineri, 21 decembrie 2012, adoptarea unei noi politici de tarife si comisoane, pe care o va supune deciziei actionarilor societatii.

"Consiliul Bursei va propune actionarilor BVB o noua politica de tarife si comisioane, care are in vedere stimularea cresterii volumelor de tranzactionare si apropierea BVB de bursele din regiune din punct de vedere al politicii de preturi, asigurand astfel aderarea la cele mai bune practici internationale", afirma Lucian Anghel, Presedinte al BVB.

In vederea stabilirii noilor tarife, BVB a realizat un studiu cu participantii la piata cu scopul de a evalua, pe termen mediu si lung, efectele ajustarii tarifelor si comisioanelor, astfel incat beneficiile colective sa contrabalanseze eforturile suplimentare pe care le implica aplicarea noii politici asupra unor companii de brokeraj.

In cadrul acestei analize au fost studiate si politicile de preturi aplicate de bursele relevante din regiune cu care BVB se afla in competitie si cu care este comparata in deciziile investitorilor de portofoliu interesati de Europa Centrala si de Est.

"Propunerea de reasezare a tarifelor si comisioanelor BVB este in interesul general al pietei de capital romanesti, urmarind atat o crestere a lichiditatii acesteia pe termen mediu si lung, cat si a bonificarii participantilor care au o activitate ridicata pe piata. In plus, noua politica de tarife si comisioane va putea imbunatati predictibilitatea veniturilor BVB, reducand volatilitatea acestora", a declarat Victor Cionga, director general al BVB.

Adoptarea noii politici de catre actionarii BVB ar putea conduce la scaderea graduala a comisionului de tranzactionare, in special pentru actiuni, in paralel cu cresterea volumului tranzactionat la BVB.

Potrivit oficialilor BVB, s-a urmarit identificarea unor masuri de stimulare a acelor participanti la piata care contribuie efectiv la cresterea lichiditatii, cum sunt market-maker-ii de pe piata la vedere si participantii care inregistreaza valori de tranzactionare mai mari pe piata principala de actiuni, acestia sustinand dezvoltarea pietei de capital, precum si reducerea costurilor de tranzactionare.

Cu cat volumele de tranzactionare pe piata principala vor fi mai mari, cu atat nivelul comisionului variabil va fi mai atractiv. Astfel, va fi stimulata activitatea bursiera, ceea ce, cumulat cu eforturile brokerilor de atragere de noi investitori romani si straini, va conduce la cresterea dimensiunii pietei locale de capital.

Ca masura de implementare a strategiei BVB, noua politica de tarife si comisioane va urmari dezvoltarea sanatoasa pe termen mediu a pietei de capital romanesti. O abordare pe termen mediu a acestor masuri devine cu atat mai necesara cu cat contextul economic international se prefigureaza a fi volatil si relativ greu predictibil.

Noile tarife vor fi facute public si vor deveni efective dupa aprobarea lor in prima Adunare Generala Extraordinara a Actionarilor BVB din anul 2013.

Proiectele initiate si dezvoltate de BVB pe parcursul anului 2012, precum si pasii de urmat si tendintele anului 2013 vor fi prezentate in ianuarie 2013 in cadrul unei conferinte de presa ce va fi anuntata ulterior.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#volum tranzactionare BVB, #tarife BVB, #comisioane BVB, #piata capital Romania , #Stiri Bursa