Bursele europene au inchis in scadere, in lipsa unei decizii clare privind Grecia

Luni, 15 Martie 2010, ora 23:00
1174 citiri
Bursele europene au inchis in scadere, in lipsa unei decizii clare privind Grecia

Marile piete de capital din Europa au inchis prima sedinta a saptamanii in scadere, in conditiile in care lipsa unei decizii clare a liderilor europeni privind un ajutor pentru Grecia si comentariile Moody's legate de ratingul marilor economii i-au ii ingrijorat pe investitori.

Astfel, indicele FTSE 100, al bursei din Londra, a scazut cu 0,57%, pana la 5.593,85 puncte, indicele DAX, al pietei din Frankfurt, a coborat cu 0,70%, la 5.903,56 puncte, iar indicele CAC 40, al bursei din Paris, a pierdut 0,93%, pana la 3.890,91 puncte.

Statele Unite, Marea Britanie sau Franta sunt mult mai aproape de a-si pierde ratingul de varf 'AAA', in contextul in care costurile cu datoria publica se apropie de limita prevazuta pentru calificativul maxim, a anuntat luni agentia de evaluare financiara Moody's.

Un alt semnal negativ a fost reprezentat de lipsa unui anunt clar legat de un plan de sustinere financiara a Greciei, in conditiile in care luni se intalnesc la Bruxelles ministrii de finante ai celor 16 state din zona euro, iar este programata reuniunea tuturor celor 27 de ministri de finante din UE.

Inainte de a intra la reuniune, comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Olli Rehn, a declarat ca Bruxelles-ul este gata sa prezinte o propunere de ajutor financiar conditionat pentru Grecia, mecanism ce va fi utilizat doar daca va fi necesar, insa nu a oferit alte detalii depre planul propus.

Pietele nu au reactionat la publicarea, peste Atlantic, a doua statistici peste asteptari, legate de productia industriala din SUA si de indicele Empire State al activitatii de prelucrare.

De asemenea, ingrijorarile legate de inasprirea conditiilor monetare din China au afectat titlurile din sectorul materiilor prime.

Pe Wall Street, principalii indici erau in scadere in jurul orei 18:30, ora Romaniei: Dow Jones pierdea 0,27%, indicele compozit Nasdaq cobora cu 0,79%, iar indicele mai extins S&P 500 scadea cu 0,58%. 

#burse, #europene, #grecia, #criza , #Stiri Bursa