Legătura strânsă dintre listarea Hidroelectrica și pierderile Bursei de Valori București

Luni, 19 Iunie 2023, ora 22:56
650 citiri
Legătura strânsă dintre listarea Hidroelectrica și pierderile Bursei de Valori București
Bursa de Valori București FOTO Facebook

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a pierdut 749,267 milioane de lei la capitalizare, respectiv 0,35%, săptămâna trecută, în timp ce valoarea tranzacţiilor cu acţiuni a crescut cu 22,4%, în comparaţie cu săptămâna anterioară. Anunțul vine după ce BVB a închis în scădere toți indicii în ședința de tranzacționare de pe 14 iunie. Specialiștii explică fluctuațiile corelând cu listarea Hidroelectrica la bursă și scăderile în lichiditate ale pieței.

Potrivit datelor publicate de BVB, consultate de AGERPRES, capitalizarea bursieră a ajuns la 208,566 miliarde de lei, în perioada 12 – 16 iunie 2023, în scădere de la 209,315 miliarde de lei, în perioada 5 – 9 iunie 2023. Tranzacţiile cu acţiuni au generat un rulaj de 194,181 milioane de lei, în creştere faţă de 158,634 milioane de lei, în săptămâna anterioară.

Explicațiile oferite de specialiști pentru fluctuațiile recente

Olga Ursu, consultant de investiții autorizat de către Autoritatea de Supraveghere Financiară din România, a semnalat faptul că evoluția BVB este strâns legată de listarea Hidroelectrica prevăzută pentru luna viitoare; tocmai din acest motiv acțiunile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide: ”cel mai probabil unii investitori au ieșit de pe acest emitent și au deblocat capitaluri în vederea participării la oferta publică inițială a Hidroelectrica.”

”În ultima perioadă însă lichiditatea pieței este destul de scăzută iar fluctuațiile pieței sunt mici, odată cu intensificarea zvonurilor privind această listare mult așteptată. In ultimele 6 luni, indicele BET înregistrează o evoluție laterală între 12.000 și 12.500 de puncte și cel mai probabil această evoluție va continua până la listare”, prevede consultantul de investiții.

Sumarul fluctuațiilor bursiere recente

Cea mai bună zi de tranzacţionare la BVB a fost vineri, 16 iunie, când s-a înregistrat un rulaj de 61,532 milioane de lei, iar cea mai slabă zi, joi, 15 iunie, cu o valoare a tranzacţiilor de 16,686 milioane de lei. Indicele principal al Bursei de Valori Bucureşti - BET – a închis săptămâna la 12.266,68 puncte.

Acţiunile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide titluri pe segmentul principal al BVB, cu tranzacţii de 92,353 milioane de lei şi o scădere a preţului cu 1,74%. În topul tranzacţiilor se mai află titlurile OMV Petrom, cu tranzacţii de 37,607 milioane de lei (-0,93%) şi ale B ...citeste mai departe despre "Legătura strânsă dintre listarea Hidroelectrica și pierderile Bursei de Valori București" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bursa de valori, #bursa de valori bucuresti, #Bursa de Valori Bucuresti scadere, #Hidroelectrica, #Hidroelectrica listare Bursa , #Stiri Bursa