Bursa romaneasca la limita suferintei

Joi, 21 Februarie 2008, ora 13:36
3689 citiri
Bursa romaneasca la limita suferintei

Economia Romaniei nu "duduie" dar are potential mult mai bun decat alte tari. Chiar si un investitor mai putin avizat observa cu ochiul liber ca, la momentul actual, bursa din Romania nu reflecta corect mersul bun de cativa ani al economiei autohtone si ca ceea ce se spune despre acest domeniu este mai putin obiectiv.

Atunci, putem afirma cu certitudine ca daca economia noastra este una emergenta si caracterizata prin ritmuri mari de crestere este destul de atractiva pentru atragerea marilor fonduri de investitii straine comparativ cu alte piete ?

Raspunsul este unul sigur si categoric, DA si el este valabil si pentru investitorul potential care se tot intreaba acum daca merita sa investeasca in bursa romaneasca.

Inainte de a stabili modalitatile concrete de investitii in bursa autohtona vom analiza cateva repere importante care ne vor clarifica asupra potentialului real al economiei noastre, ca baza pentru analiza evolutiei viitoare a celor doua burse, de la Bucuresti si Sibiu.     


Cresterea economica de 3 ori mai mare

In primul rand este adevarat ca o economie emergenta poate fi influentata mult  mai usor de anumiti factori externi si interni de natura inflationista sau de politica fiscala insa ea pastreaza si potentialul necesar pentru a-si reveni mai repede decat tarile dezvoltate.

Ceea ce se neglijeaza in majoritatea studiilor analitice ale societatilor profesioniste de research, elaborate mai mult sau mai putin la comanda si dupa care se ghideaza unele fonduri de investitii straine este tocmai avantajul forte pe care Romania il detine pe termen mediu si lung, la nivel investitional si anume existenta unui ritm de crestere economica de peste 3 ori fata de ritmul mediu de 2% pastrat ca tinta de catre Banca Central Europena pentru tarile zonei zero.

Datele statistice prezinta Romania ca o tara care ar trebui sa se incadreaza intre cele mai atractive (8,4% in 2004; 4,1% in 2005 - un an cu seceta; 7,7% in 2006 si 6% in 2007, iar estimarile sunt de 6,1% in 2008 si 6% in 2009).


Motorul dezvoltarii ramane sectorul constructii

Intr-o alta ordine de idei sectorul de constructii, conform analizelor specialistilor bancii Erste, prezinta la nivelul subsectorului inginerie civila o crestere mai mare in aceasta parte a Europei Centrale si de Est (media 3,9% din PIB si 49% EBITDA), iar perspectiva sectorului rezidential ofera cresteri importante de 7% in ciuda influentei crizei ipotecare americane.

Dupa modul evident in care marii dezvoltatori si constructori investesc sau si-au exprimat dorinta sa investeasca in Romania putem spera ca ritmul anualizat de crestere al acestui sector se va mentine o buna perioada de timp in zona 20-30% participand intens nu numai la formarea PIB dar si la dezvoltarea altor sectoare economice importante (transporturi, turism, servicii).

Putem estima ca pentru sectorul constructii de locuinte sau zone rezidentiale se va inregistra in acest an un ritm mai modest, dar odata cu relaxarea creditarii bancilor comerciale acesta va avea o majorare importanta (probabil in anul 2009). In schimb constructiile ingineresti vor avea o continua si importanta crestere inscriindu-se intr-o plaja de 17-32%, comparabila cu cea a tarilor din zona (cea mai mare 31,3% in Polonia).  


Odata accesate fondurile structurale europene vor sustine economia tarii

Totodata se vehiculeaza idea ca volumul investitiilor directe in tara noastra a inceput sa scada in aceasta perioada, atitudine justificata pe fondul unei instabilitati generale financiare, in schimb se mascheaza faptul ca in perioada 2007-2013 marimea fondurilor europene accesate de tara noastra in cadrul Planului National de Dezvoltare vor depasi nivelul de 30 mld. euro din cele 308 mld. euro puse la dispozitie de UE, la care se adauga intentiile exprimate mai voalat de unii mari investitori care doresc sa investeasca in industria grea (este vorba de cateva mld. euro in  siderurgie si alte domenii).

Cu ce va primi in luna martie 2008 tara noastra are deja cca. 1 mld. euro fonduri structurale accesate.  


Fiscalitate, dar nu asa mare

Tot despre Romania se vorbeste ca are o povara fiscala foarte mare comparativ cu celelalte tari si anume cca. 28% din PIB insa nimeni nu incearca sa compare aceasta valoare cu cele mai mari care sunt in Suedia de 51,3% din PIB in crestere de la 49% din 1995, Danemarca de 50,3% fata de 48,8% in 1995, Belgia de 45% si Franta 44%.

Asa ca si in acest caz gasim suficiente motive pentru o crestere mai rapida a economiei romanesti prin legatura de cauzalitate intre fiscalitate si ritmul cresterii economice. Voi trece cu vederea elementul surpriza privind impozitarea si altor forme de venituri recent promovate de Guvern, masura care ramane interpretabila in conditiile integrarii la UE.


Merita sa investim in bursa autohtona chiar daca este slab dezvoltata

Nu este o intrebare ci o constatare, iar daca vom compara factorii enumerati mai sus cu cei nefavorabili, atat externi cat si interni, despre care s-a vorbit mai mult decat trebuie si cu care multe tari se confrunta in prezent, unele chiar "puternic" dezvoltate, vom avea suficiente motive pentru a investi in bursa din Romania, insa alegerea momentului si a orizontului de timp ale investitiei ne apartine si depinde de profilul omului de afaceri pe care dorim sa-l alegem.

Este adevarat ca trecem printr-o perioada mai putin favorabila pentru o expunere mai mare in piata dar nu va mai dura mult pana cand adevaratul potential al economiei romanesti isi va spune cuvantul si acest lucru se va observa din nou cu ochiul liber si pe piata de capital in primul rand prin cresterea semnificativa a lichiditatii.

Exista deja zvonuri ca criza financiara care a condus la deprecierea burselor internationale si-a consumat varful in anul 2007 si ca primele semne de revigorare ale acestora s-ar putea observa in lunile mai-iunie 2008 evitandu-se o recesiune americana atat de demoralizatoare.

Din pacate multi investitori activi, inclusiv cei mari au lasat piata pe "mana" speculatorilor romani, care nu tin cont de performantele economice reale ale emitentilor listati si incearca, deocamdata cu succes, sa-si creeze o baza de intrare masiva in piata in conditii cat mai avantajoase pe termen scurt fortand emotional "maturitatea" investitorilor si aratand cat de expusa la riscuri este bursa noastra mica si emergenta.  

Asa se explica, chiar daca este mai greu de crezut, cum este posibil ca, in ultimele 6 luni, in timp ce indicii burselor puternice din lume s-au depreciat de ex. cu doar 12% (DJIA), indicii bursei noastre au scazut cu peste 40% (BET-FI), adica de peste 3 ori mai mult, fara a da semne ca s-ar opri undeva dand posibilitatea unora sa blufeze aruncand in piata niveluri de minime irationale, asa cum este si bursa acum.


Reflectii de speculator ... sau investitor

In aceste conditii imi revine in minte o intrebare: exista oare intentia din partea unora pentru ca societatile romanesti, in general, sa fie puternic subevaluate pentru a putea fi preluate de unii la preturi de nimic si apoi sa fie vandute pe sume foarte mari, profitand astfel de conjunctura actuala favorabila.

In acest caz nici un fundament si nici o analiza tehnica, dar mai ales metodologia de alegere a unui punct de intrare in piata (ciclicitatea modelelor grafice clasice in conjunctie, optimizarea directiei de miscare, modelele cheilor mediilor mobile si divergenta indicatorului tehnic RSI), cum as fi avut intentia sa va prezint la inceput, nu ma vor ajuta sa-mi fac un plan de investitii serios pe termen mediu si nu-mi ramane deocamdata decat sa ma transform si eu in speculator sau sa particip la ofertele primare initiale care vor veni sigur in cresterea atractiei fata de bursa noastra.  


Dar poate gresesc eu si evolutia actuala se regaseste mai mult in slabiciunea bursei noastre, care-si va reveni mai curand decat se asteapta multi si atunci va trebui sa fim obiectivi cu noi insine si sa recunoastem ca suntem investitori in formare asa cum este si bursa noastra si ca trebuie sa ne educam odata cu ea.