Bursa din Grecia pierde un sfert din valoare dupa plecarea Coca-Cola, in 2013

Marti, 16 Octombrie 2012, ora 12:43
1721 citiri
Bursa din Grecia pierde un sfert din valoare dupa plecarea Coca-Cola, in 2013

Bursa de la Atena va pierde peste un sfert din valoarea sa, odata cu plecarea Coca-Cola din Grecia, ajungand de la nivelul de 39,2 miliarde de dolari, la aproximativ 31 de miliarde de dolari. Acest total este chiar mai mic decat cel al bursei vietnameze, care are o valoare de 35,2 miliarde de dolari.

Acesta ar fi un nou prag minim pentru bursa greceasca, dupa ce in noiembrie 2007 aceasta atinsese un maxim de 273 de miliarde de dolari.

Economia elena se afla in al cincilea an consecutiv de recesiune, iar analistii Bloomberg prevad ca aceasta va continua si in urmatorii doi ani. In acest climat economic, grecii au fost nevoiti sa acceseze doua planuri de salvare oferite de partenerii europeni, de 110 si 130 miliarde de euro.

"Faptul ca o foarte cunoscuta si reputata companie internationala pleaca de pe Bursa de la Atena reprezinta o situatie negativa. Desi Bursa de la Atena poate fi considerata o piata dezvoltata, se transforma mai degraba intr-o piata in curs de dezvoltare, atunci cand pierde o astfel de companie", a declarat Theodore Krintas, care administreaza fonduri de 80 de milioane de euro, in calitate de director la Attica Wealth Management.

Coca-Cola Hellenic Bottling este cel de-al doilea cel mai mare imbuteliator al Coca-Cola din lume si doreste sa paraseasca piata de capital greceasca pentru a fi listata ulterior la bursa londoneza si posibil la cea din New York.

Acest lucru va fi posibil dupa ce Coca-Cola Hellenic Bottling va fi preluata de o companie nou-infiintata din Elvetia.

In acest context, guvernul elen trebuie sa depuna eforturi suplimentare pentru a impiedica pierderea investitorilor.

"Guvernul trebuie sa inteleaga problemele cu care se confrunta aceste companii. Nu poti discuta despre crestere, nu poti sa incerci sa iesi din recesiune fara sa folosesti tot arsenalul pe care il ai la dispozitie, iar arsenalul, in acest caz, sunt companiile mari, productive ale Greciei", a concluzionat Theodore Krintas.

#cadere bursa Grecia, #plecare Coca Cola Grecia, #plecare companii Grecia , #Stiri Bursa