Bursa a pierdut castigul fragil de la deschidere si a trecut pe scadere

Vineri, 27 Iulie 2012, ora 14:06
1168 citiri
Bursa a pierdut castigul fragil de la deschidere si a trecut pe scadere

Bursa de la Bucuresti a pierdut castigul fragil de la deschidere, astfel ca la mijlocul zilei era in scadere cu doar 0,14%, intr-o piata in care atentia putinilor investitori prezenti la tranzactionare a continuat sa fie axata pe actiunile Fondului Proprietatea (FP).

Piata locala a deschis ziua in crestere usoara, continuand sa urmeze linia burselor externe, insa cei mai multi investitori au continuat sa adopte pozitii de asteptare. Dupa prima ora de tranzactionare, pietele vest-europene s-au intors pe scadere, iar miscarea a readus indicii bursei de la Bucuresti in imediata apropiere a nivelurilor de joi.

Astfel, la mijlocul sedintei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in stagnare, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, era in scadere cu numai 0,16%. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, stagna, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,29% sub inchiderea de joi.

Noul indice al BVB, BET-BK, a scazut cu 0,28%. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS).

Rulajul pietei a cotinuat sa fie redus, de doar 5,3 milioane lei (1,1 milioane euro), si a fost asigurat in proportie de 65% de transferurile cu actiunile Fondului Proprietatea, care au cumulat 3,4 milioane lei. Lichiditatea de vineri este de peste doua ori mai mare decat rulajul din prima parte a sedintei anterioare, de 2,5 milioane lei (550.000 de euro).

Cea mai recenta operatiune cu actiunile Fondului Proprietatea a fost realizata la 0,4861 lei, pret in crestere cu 1,27%.

La mijlocul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene evoluau incert. Pietele au fost pe verde si la deschiderea sedintei de vineri, insa, apoi, au trecut pe scadere, pentru ca dupa doua ore sa revina la nivelurile de joi.

Investitorii asteapta publicarea datelor privind cresterea economica din SUA, care este anticipata sa fie in scadere usoara. Totodata, ei se asteapta ca marile banci centrale din Europa, SUA si Asia vor lua masuri coordonate de stimulare a economiei.

#bursa Bucuresti indici evolutie, #bursa Bucuresti BVB evolutie , #Stiri Bursa