Bursa a pastrat rulaje reduse in prima parte a sedintei

Miercuri, 14 Noiembrie 2012, ora 13:38
1290 citiri
Bursa a pastrat rulaje reduse in prima parte a sedintei

Bursa de la Bucuresti a crescut cu 0,13% in prima parte a sedintei, revenind foarte usor dupa corectia din precedentele doua zile, insa cei mai multi investitori au continuat sa adopte pozitii de asteptare, astfel ca lichiditatea abia a ajuns la 3 milioane lei.

Desi bursele europene au debutat pe rosu, piata de la Bucuresti a revenit pe crestere inca din primele minute si a recuperat o parte din corectia de peste 1% inregistrata in precedentele doua zile. Revenirea a fost lenta, iar punctul maxim de crestere al indicelui general BET-C a fost atins in jurul orei 11:30, cand piata era cu 0,64% peste inchiderea sesiunii anterioare.

Ulterior, piata s-a intors aproape de nivelul de marti.

Astfel, la ora 13:00, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu numai 0,16%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,17% peste inchiderea de marti. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a stagnat, iar indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu 0,32% peste nivelul sedintei precedente.

Totodata, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, era in imediata apropiere a nivelului de marti.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 3 milioane lei (667.000 de euro), valoare cu 43% sub rulajul din prima parte a sedintei precedente, de 5,3 milioane lei (1,2 milioane euro).

Actiunile Fondului Proprietatea (FP) si SIF Transilvania (SIF3) au fost cele mai tranzactionate din piata, cu operatiuni de 1,3 milioane lei si, respectiv, de 797.000 de lei. Aceste titluri au asigurat 70% din rulajul bursei. Cea mai recenta operatiune cu actiunile Fondului Proprietatea a fost realizata la 0,5295 lei, pret in scadere cu 0,09%, iar titlurile SIF Transilvania au coborat cu doar 0,08%, la 0,5975 lei.

Titlurile Bancii Comerciale Carpatica (BCC) au ramas pe crestere, cu 4,29%, fiind cotate la 0,0365 lei. Cotatia acestor titluri a urcat cu pana la 5,4% inca de la deschidere, dupa ce banca a anuntat rezultatele financiare inregistrate in primele noua luni.

Carpatica a consemnat un profit net de 12 milioane lei (2,7 milioane euro), iar activele totale au crescut cu 11,24%, la 4,305 miliarde lei.

Investitorii nu au reactionat vizibil la rezultatele financiare prezentate de Transelectrica (TEL). Pretul acestor actiuni a scazut cu 0,35%, la 11,45 lei.

Compania a incheiat primele noua luni cu un profit net de 19,2 milioane lei (4,3 milioane euro), de aproape opt ori sub cel din perioada similara a anului trecut, in trimestrele doi si trei din acest an compania nationala de transport al energiei electrice inregistrand pierderi.

La mijlocul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 0,4%, fiind influentate de corectiile inregistrate in sesiunea precedenta bursele din SUA, precum si de publicarea unor indicatori economici sub asteptari in zona euro.

#BVB Bucuresti rulaj sedinta miercuri, #rulaj Bursa Bucuresti, #evolutie actiuni Bursa Bucuresti , #Stiri Bursa