Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Bulgaria si Romania: agriculturi de subzistenta, cu un viitor promitator

Bulgaria si Romania: agriculturi de subzistenta, cu un viitor promitator

Aderarea Romaniei si Bulgariei face contrastele din cadrul Uniunii Europene (UE) si mai izbitoare si deosebit de reale in domeniul agricol, care continua sa reprezinte un segment important al ocuparii fortei de munca.

Aceasta, pentru a nu mai vorbi de regulile de igiena si de securitate alimentara pentru care Comisia de la Bruxelles a trebuit sa isi inmulteasca masurile de precautie, scrie ultima editie a publicatiei agricole franceze Paysan Breton (taranul din Bretagne). Provocarile cu care se vor confrunta Romania si Bulgaria sunt considerabile. Acestea sunt, mai intai, de ordin social. Lipsa unei maini de lucru tinere si pregatite face dificila cresterea categoriei intreprinzatorilor agricoli daca nu se face apel la strainatate. Provocarile sunt si de ordin economic. Ramanerea in urma se reflecta in structuri de transport si de depozitare catastrofale, ceea ce limiteaza capacitatile intreprinderilor agricole de a profita din plin de potentialitatile terenurilor lor.

Atuuri neneglijabile

Aceste doua noi state membre dispun de atuuri neneglijabile. Capacitatea lor de productie este semnificativa atat in ceea ce priveste cerealele, cat si sectorul carnii, in ciuda unor randamente inca foarte scazute si a unor structuri arhaice. Sectorul agricol romanesc si cel bulgaresc, stimulate de o crestere puternica a cererii interne, ar urma, in final, sa profite de o situatie geografica deosebit de interesanta pentru a dezvolta piete de export, indeosebi in sectorul alimentatiei animale. Nu numai ca aceste tari beneficiaza de un acces direct la Marea Neagra, dar, mai mult, prin Dunare, ele au la dispozitie o cale navigabila deosebit de propice comertului si dezvoltarii unor productii agricole rentabile. Principalul port la Marea Neagra din Romania este Constanta. Situat pe litoralul vestic al Marii Negre, acesta se situeaza exact dupa Rotterdam (Olanda), Anvers (Belgia) si Marsilia (Franta). El poseda un terminal cerealier ce urmeaza sa fie marit in curand. Pe deasupra, un canal Dunare-Marea Neagra a fost finalizat in 1984. Acesta, cu o lungime de 64 de kilometri, leaga direct, pe cale fluviala, portul Constanta de cele din Marea Nordului, indeosebi de Rotterdam, si de tarile din Europa centrala prin coridorul Rin-Main- Dunare. El este, deci, de o importanta considerabila, punand in relatie directa Vestul si Estul Europei, la un cost moderat.

O deschidere la Marea Neagra

Uniunea Europeana ajunge sa aiba, astfel, deschidere la Marea Neagra. Intr-adevar, Bulgaria si Romania fac parte din regiunea ""Marea Neagra"" in termeni comerciali, alaturi de Ucraina si de Rusia. O regiune care conteaza, acum, in privinta pietelor cerealiere. In 2005/2006, acest ansamblu a produs 156 de milioane de tone de cereale si oleaginoase, dintre care 32 de milioane de tone (Mt) au fost exportate. In acest ansamblu, evident, Romania si Bulgaria nu sunt cele mai importante. Astfel, Romania a produs 18 Mt de in 2005/2006, exportand 1 Mt (grau si porumb), iar Bulgaria a recoltat 6 Mt si a exportat 2 Mt (1 Mt de grau, 500 000 de tone de porumb si 600 000 de tone de seminte de floarea soarelui). Aceasta situatie ar putea evolua in anii urmatori.

Atuurile majore ale Romaniei: oleaginoasele, carnea de porc si porumbul

Una-doua vaci, cateva gaini si terenuri - fertile, desigur, dar nu mai mult de doua hectare in total. Asa se prezinta, astazi, doua din trei exploatari agricole. Privatizarea terenurilor a provocat o faramitare considerabila a exploatarilor - tara numara circa 4 milioane - si o scadere brusca a productiei. De atunci, sectorul isi revine incetul cu incetul, indeosebi gratie investitiilor unor intreprinz atori veniti din Europa Occidental a. Carutele trase de catari stau alaturi de ultimele modele de tractoare puse in slujba exploatarilor agricole gigantice, de mai multe mii de hectare. In anumite sectoare, esentialul productiei este realizat de un numar infim de exploatari. Acesta, este, de exemplu, cazul productiei de pasari, ce se bazeaza pe circa zece crescatorii. Cresca- toriile de porci s-au inmultit, pentru a raspunde puternicei cereri a pietei nationale, dar tara ramane foarte deficitara.

Bulgaria: o balanta comercial a agricola pozitiva

Bulgaria este unul dintre putinele noi state membre ale Uniunii care are o balanta comerciala pozitiva. Graul, porumbul si floarea soarelui sunt principalele culturi ale Bulgariei, cu randamente foarte scazute fata de cele ale altor tari europene, si anume in campania agricola 2006/ 2007 (in tone la hectar): 3,3 la grau, si 4,6 pentru porumb. Productia de carne de porc s-a redus la jumatate in perioada 2000-2006. Aceasta scadere se datoreaza unei reduceri foarte considerabile a consumului. Densitatea medie pe exploatare este de cinci animale, Bulgaria detinand putin sub un milion de porci, potrivit recensamantului efectuat la finele anului 2005. Colecta de lapte s-a ridicat la 1,5 milioane de tone, doua treimi fiind livrate fabricilor de produse lactate, iar restul fiind consumat sau vandut pe plan local. Doua treimi dintre exploatari au o vaca, iar 10 la suta dintre vacile de lapte sunt detinute de mari unitati de productie, conchide publicatia specializata franceza.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1002 ori