Bazinele piscicole naturale - monopol al statului

Joi, 10 Noiembrie 2005, ora 02:05
1311 citiri

Asteptate cu real interes de sute de mii de iubitori si profesionisti ai pescuitului, noile reglementari in domeniu au aparut, in sfarsit, in "Monitorul Oficial" 985 din 7 noiembrie, sub forma Ordinului 1.133 privind dreptul de pescuit in bazinele piscicole naturale si a Ordinului 1.134, emise de catre Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, ultimul stabilind modul de acordare a permiselor de pescuit.

Ordinul nr. 1.133 decreteaza inca din start ca "dreptul de pescuit in bazinele piscicole naturale apartine statului", este transmis catre cei interesati prin intermediul autorizatiei de pescuit si se exercita prin permisul de pescuit.

Autorizatia de pescuit este un document cu regim special, emis si eliberat anual de Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura si contine date referitoare la zona de pescuit, gestionarul resurselor acvatice vii, populatia de pescari, nave si ambarcatiuni, beneficiarii resurselor acvatice vii si cotele alocate. Autorizatia este de patru feluri, adica autorizatie de pescuit comercial, autorizatie de pescuit recreativ/sportiv, autorizatie de pescuit in scop stiintific si autorizatie speciala pentru capturarea reproducatorilor.

Avize de insotire a marfii si factura fiscala, pe specii si cantitati

Desi actul normativ pare banal la prima vedere, el statuteaza o serie de responsabilitati importante pentru gestionarul resurselor acvatice. Acesta are dreptul sa stabileasca zonele de pescuit, pe care trebuie sa le comunice Agentiei pana la data de 31 noiembrie, sau de a delega, pe baza de contract, o parte din atributiile sale catre asociatiile de pescari, in orice formula de organizare legala, care primesc denumirea de gestionari delegati. Dar gestionarului, inclusiv celui delegat, ii revine si o mare responsabilitate, adica aceea de a stopa piata neagra din domeniu, fiind obligat "de a intocmi avizul de insotire a marfii si factura fiscala, pe specii si cantitati, la punctul de descarcare, acestea fiind si documente legale in vederea monitorizarii capturilor". Pentru capturile de sturioni, in plus, va mai completa un document special, prevazut intr-una dintre anexele actului normativ. De asemenea, monitorizarile respective vor trebui transmise obligatoriu Agentiei.

Tot gestionarul va avea obligatia de a aronda detinatorii de permis de pescuit, in baza solicitarii acestora, unei zone de pescuit si de a transmite arondarea Agentiei, in vederea inscrierii acestora in autorizatia de pescuit.

Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura are puteri depline

Agentia este cea care are dreptul de a inscrie in autorizatia de pescuit comercial numarul de identificare a navelor sau a ambarcatiunilor care isi desfasoara activitatea de pescuit comercial, cotele de pescuit, pe specii, alocate fiecarei zone sau decide, dupa caz, retragerea, suspendarea, pentru o perioada de maximum 90 de zile, sau anularea autorizatiei de pescuit, la propunerea organelor de control sau la cea a gestionarilor. In schimb, are obligatia de a transmite autorizatia de pescuit gestionarului, in termen de 15 zile de la solicitare.

Noul act normativ prevede si faptul ca autorizatiile de pescuit eliberate anterior intrarii in vigoare a acestuia isi pastreaza valabilitatea.

Permise de pescuit profesional sau sportiv

Ordinul 1.134 stabileste ca permisul de pescuit, indiferent de tip, este nominal si netransmisibil. Permisul de pescuit comercial, pentru pescarul profesionist, este valabil 10 ani, in timp ce pentru cel de pescuit recreativ/sportiv perioada de valabilitate se reduce la un an. Daca pentru pescuitul comercial e nevoie de un dosar voluminos, cel de pescuit sportiv/recreativ implica doar calitatea de membru al unei asociatii de pescari, legal constituite, care va elibera respectivul document in baza unui contract incheiat cu gestionarii bazinelor piscicole in cauza. Pescarii sportivi pot pescui in orice bazin piscicol natural din Romania, pe baza unei vignete speciale, emise de Compania Nationala de Administrare a Fondului Piscicol, aplicata pe permis.

Petre Porea

Curentul