ASF a respins regulamentul prin care Fondul Proprietatea voia sa se listeze la Londra

Joi, 27 Noiembrie 2014, ora 11:42
1838 citiri
ASF a respins regulamentul prin care Fondul Proprietatea voia sa se listeze la Londra
Foto: paginadebanci.ro

ASF a respins miercuri proiectul de regulament care ar fi permis listarea unui emitent tranzactionat la bursa in Romania pe o piata dintr-un alt stat membru UE prin intermediul titlurilor de interes, mecanism pe care Fondul Proprietatea (FP) intentiona sa il foloseasca pentru listarea la Londra.

"Dupa incheierea perioadei de consultare publica, Consiliul ASF nu a intrunit in sedinta din data de 26 noiembrie 2014 majoritatea voturilor pentru aprobarea Regulamentului privind listarea pe o piata dintr-un alt stat membru, prin intermediul titlurilor de interes, a actiunilor admise la tranzactionare pe o piata reglementata din Romania", se arata intr-un anunt al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), potrivit Mediafax.

Proiectul de regulament a fost pus in dezbatere publica in 5 noiembrie. In data de 17 noiembrie, ASF a informat ca perioada destinata primirii de propuneri si observatii pe marginea proiectului a fost prelungita pana la 21 noiembrie.

Fondul Proprietatea intentiona sa se listeze la Londra prin intermediul titlurilor de interes in prima jumatate a lunii decembrie, insa pentru a putea initia acest demers era necesar ca ASF sa aprobe regulamentul pentru aceste instrumente financiare.

Managerul FP, Grzegorz Konieczny, a declarat recent pentru MEDIAFAX ca Fondul Proprietatea are nevoie de aprobarea ASF cel mai tarziu in aceasta saptamana pentru a se putea lista la Londra in prima parte a lunii decembrie, intrucat vrea sa evite intrarea pe piata britanica in perioada Craciunului.

"Avem deja aranjamente cu bursa de la Londra. Saptamana urmatoare este aproape ultimul moment pentru obtinerea aprobarii (din partea ASF, n.r.). Orice intarziere ar risca sa fim nevoiti sa facem listarea in timpul Sarbatorilor de Craciun", a spus in urma cu o saptamana managerul Fondului.

O situatie in care Fondul Proprietatea s-ar lista chiar inaintea Craciunului pe piata de capital britanica este de evitat, a afirmat el.

Pregatirea listarii la Londra are loc de mai mult timp, iar Konieczny spera in aprilie ca intrarea Fondului Proprietatea pe piata britanica va avea loc in septembrie sau octombrie. Listarea a fost intarziata, intrucat Fondul Proprietatea nu a primit aprobarea din partea ASF.

Daca listarea nu are loc in decembrie, FP trebuie sa reia intregul proces

In cazul in care listarea nu va avea loc in luna decembrie, Fondul va fi nevoit sa ceara din nou acordul actionarilor, a afirmat Konieczny intr-un interviu acordat Reuters la sfarsitul lunii octombrie.

ASF a aprobat la 5 noiembrie modificarile necesare extinderii posibilitatii emiterii certificatelor de depozit pentru toti emitentii listati in Romania. In urma deciziei, toate societatile listate pe piata de capital din Romania pot sa fie admise la tranzactionare si in alte state membre ale Uniunii Europene prin intermediul certificatelor de depozit (listare indirecta).

Certificatele de depozit au la baza actiuni suport si confera detinatorului drepturi si obligatii aferente actiunilor suport, precum si dreptul de a obtine, prin conversie, actiuni suport.

Titlurile de interes sunt un instrument financiar mai simplu si mai putin costisitor decat certificatele de depozit. Astfel, un investitor care detine actiuni Fondul Proprietatea le-ar poate tranzactiona in orice moment la bursa de la Londra ca titluri de interes, in cazul unei astfel de listari, iar cumparatorul de titluri de interes la Londra ar putea similar sa le vanda ca actiuni pe piata de la Bucuresti. Fiecarui titlu de interes ii corespunde o actiune.

Actionarii Fondului Proprietatea au aprobat in luna aprilie listarea secundara la Londra a societatii prin intermediul titlurilor de interes.

Actiunile Fondului Proprietatea au inchis joi in crestere cu 0,7%, la 0,936 lei/unitate, cotatie la care societatea are o capitalizare de 11,64 miliarde de lei (2,63 miliarde de euro).

Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis, infiintata in 2005 pentru despagubirea persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura. Fondul Proprietatea a fost listat la Bursa de Valori Bucuresti in ianuarie 2011.

#ASF respingere proiect regulament, #Fondul Proprietatea listare Londra , #Stiri Bursa