ARB vrea o baza de date care sa monitorizeze ipotecile si evolutia creditului ipotecar

Joi, 16 Octombrie 2008, ora 16:11
1246 citiri
ARB vrea o baza de date care sa monitorizeze ipotecile si evolutia creditului ipotecar

Asociatia Romana a Bancilor (ARB) are in plan un proiect care sa le permita bancilor urmarirea calitatii ipotecilor, evolutia creditului ipotecar, cat si gradul de neperformanta al acestora, a declarat presedintele ARB, Radu Gratian Ghetea. "Noi vrem sa vedem, la o anumita perioada, daca valoarea colateralului scade, respectiv cum a evoluat pretul locuintei folosite drept garantie in cazul unui credit ipotecar . Vom avea o baza de date in care bancile vor introduce aceste informatii, dar trebuie sa stabilim inca detaliile acestui proiect", a explicat si vicepresedintele ARB , Steven van Groningen, in cadrul unei conferinte de presa a asociatiei.


Referitor la zvonurile aparute la adresa unora dintre bancile din Romania, reprezentantii ARB sustin introducerea in codul penal a "faptei de denigrare a unei banci", pe care o considera mai periculoasa decat in cazul altor tipuri de companii.


"O denigrare a unei institutii de credit este mult mai grava decat denigrarea unei fabrici de covrigi sau de impachetat branza. Sistemul bancar este extrem de sensibil", a mai spus Ghetea.


El nu exclude posibilitatea ca unele zvonuri sa fi pornit din interiorul sistemului bancar si adauga ca bancile vizate de "denigrari" au demarat investigatii interne pentru a identifica sursa zvonurilor.


"In sistemul bancar sunt aproximativ 70.000 de angajati, foarte multi noi, care nu au ajuns inca la maturitatea de a intelege exact ce efect de bomba poate avea un astfel de zvon", a precizat presedintele ARB.