Amenzile pentru administratorii fondurilor de pensii, pana la 5% din capitalul social

Marti, 04 Mai 2010, ora 00:52
1446 citiri
Amenzile pentru administratorii fondurilor de pensii, pana la 5% din capitalul social

Administratorii si furnizorii de pensii care nu vor respecta legea Fondului de garantare a pensiilor private ar putea plati amenzi cuprinse intre 0,1% si 5% din capitalul social, se arata in noul proiect de infiintare a Fondului, publicat pe pagina de internet a Ministerului Muncii.

"Incalcarea obligatiilor prevazute de prezenta lege, de normele emise in aplicarea acesteia, precum si nerespectarea indeplinirii obligatiilor in termenele prevazute in decizia Consiliului de administratie al Fondului de garantare, de catre administratorii de fonduri si furnizorii de pensii private constituie contraventie si se sanctioneaza cu avertisment scris, respectiv amenda contraventionala", se mentioneaza in proiect.

Limitele amenzilor pentru persoanele juridice se stabilesc intre 0,1% si 5% din capitalul social si se refera la situatiile in care incalcarea prevederilor reprezinta o contraventie, si nu o infractiune, care sa atraga raspunderea civila, contraventionala sau penala.

Administratorii ar urma sa contribuie initial la Fondul de Garantare cu cel putin 50.000 euro

In ce priveste contributia initiala a fiecarui administrator la Fondul de garantare a pensiilor private, proiectul prevede ca aceasta va fi de 1% din capitalul social, dar nu mai putin de echivalentul in lei a sumei de 50.000 euro, contributia anuala urmand sa fie calculata prin metode actuariale.

"Contributia anuala datorata Fondului de garantare se calculeaza de catre acesta pana la data de 31 ianuarie pentru anul in curs. Calculul sumelor necesare se realizeaza prin metode actuariale", se mentioneaza in proiectul de lege privind infiintarea Fondului de Pensii Private.

Potrivit proiectului de infiintare a fondului, plata contributiei anuale ar urma sa se faca pana cel tarziu la data de 30 aprilie a fiecarui an.

"In situatii deosebite si justificate, la propunerea Consiliului de administratie al Fondului de garantare si cu aprobarea Consiliului Comisiei, contributia anuala poate fi majorata pana la dublul nivelului acesteia, in functie de necesarul de resurse pentru acoperirea obligatiilor acestuia", se mentioneaza in document.

Evidenta contributiilor si eventualelor plati la Fondul de garantare a pensiilor private sa se faca distinct pentru piata pensiilor private obligatorii si cea a pensiilor facultative.

Astfel, constituirea, evidenta si utilizarea resurselor pentru plata compensatiei catre participanti ar urma sa se faca distinct pentru pilonii II si III, iar resursele pentru plata compensatiei ar trebui sa fie gestionate distinct de resursele pentru acoperirea cheluielilor de administrare si functionare a Fondului de garantare.

Fondul va fi alimentat din castigurile din investitii, contributii, penalitati

Fondul de garantare va fi alimentat, printre altele, din contributiile administratorilor, din "fructificarea disponibilitatilor plasate", precum si din penalitatile de intarziere pentru neachitarea la timp a contributiilor datorate fondului de garantare, potrivit proiectului de lege.

In cazul in care Fondul de garantare nu va dispune de resurse financiare suficiente pentru acoperirea platii compensatiei catre participanti si beneficiari, diferenta de plata ar urma sa fie asigurata prin acordarea de credite de la bugetul de stat.

In plus, Fondul de garantare ar putea fi administrat de un Consiliu de administratie format din trei membri - membru numit de Comisie, unul de Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) si de un membru numit de Ministerul Finantelor Publice.

"Membrii Consiliului de administratie al Fondului de garantare sunt numiti pentru un mandat de patru ani, care poate fi reinnoit o singura data. Membrii Consiliului de administratie ale caror mandate au expirat vor ramane in functie pana la numirea succesorilor lor", se mentioneaza in proiectul de lege.

Fondul de garantare ar urma sa compenseze pierderile participantilor si/sau beneficiarilor la fondurile de pensii private, atat in perioada de acumulare a contributiilor, cat si dupa deschiderea dreptului la pensie, provenite din incapacitatea administratorilor sau a furnizorilor de pensii de a onora obligatiile asumate si ar trebui sa asigure plata drepturilor participantilor sau beneficiarilor la fondurile de pensii private, in cazul imposibilitatii asigurarii lor de catre administratorii sau furnizorii de pensii private, dupa caz. 

#amenzi, #administratori, #fonduri de pensii, #capital social , #Stiri Bursa